Mici secrete in realizarea unei fotografii culinare



A fost odata ca niciodata o fata care facea mancare :))… si tare-i mai placea ca atunci cand era gata sa-i faca poza, s-arate si lumii ce-a gatit ea :)).

Lua aparatul, facea o poza si gata, o punea pe net... nu conta ca blatul de lucru era cu faina si-n fundal erau imprastiate cojile de oua :)). Ea era mandra c-a facut mancare :)).

Gata, ma alint prea mult.

Lumea culinara e larg populata de bloguri si de site-uri culinare, unele mai frumoase ca altele, mai mult sau mai putin populare ori placute ochiului.

Calitatea unui blog sau site este data este data, fara doar si poate, pe langa alegerea unui sablon potrivit, si de calitatatea fotografiei.

Nimeni nu se naste-nvatat sau cu ochiul gata format pentru o fotografie buna. Multora nici nu le pasa de calitatea pozei, pana-n momentul in care se lovesc de un refuz si-si zic: oare de ce? Unde am gresit?

Asa a fost cazul meu. Refuzul unui site cu fotografii culinare m-a ambitionat sa cred ca pot mai mult.

Deci, sa trecem la cateva detalii de care trebuie sa tinem cont atunci cand fotografiem mancarea - ca asta ne intereseaza de fapt.

Setari aparat- este primul element cheie. Niciodata Setarea "automat" nu ne va ajuta in principiu sa obtinem o fotografie buna, asa ca "rasfoiti" meniul aparatului si setati pe "manual" astfel incat sa puteti regla aparatul in functie de conditiile specifice fiecarui moment date de fiecare data.

ISO - reprezinta sensibilitatea senzorului la sursa de lumina si valoarea lui va fi invers proportionala cu intensitatea luminii, deci va fi reglat la o valoare cu atat mai mica cu cat sursa de lumina este mai mare. Eu folosesc in general ISO 100. Un ISO mare, desi pare ca avantajeaza, pentru ca iti permite sa faci fotografii in conditii de iluminare scazuta, conduce la aparitia “zgomotului de imagine”, adica acele punctulete deranjante. 

Lumina – practic, pentru fotografia facuta acasa si in conditiile in care nu dispunem de solutii profesionale, nimic nu va egala lumina naturala. Nicio fotografie nu va iesi mai frumos decat atunci cand ne putem bucura de ajutorul luminii  naturale. Improvizati un mic studio foto aproape de fereastra care are cea mai mare sursa de lumina.

Fundal - nu incarcati fundalul cu obiecte multe, colorate sau cu multe detalii. Ochiul privitorului va fi atras de ele si va uita de punctul principal al fotografiei - mancarea. In plus aceste elemente din fotografii sunt asezate dupa anumite formule, distante, pe care nu le cunoastem noi si riscam sa incarcam fotografia inutil si inestetic. Nu folositi flori pe farfuria cu mancare :P. Ajutati-va de accesorii care au de-a face cu mancarea, cu bucataria in speta.


Macro - aceasta setare nu este disponibila pentru toate aparatele. Daca totusi aparatul dumneavoastra o detine, nu ezitati s-o folositi. Cu aceasta functie puteti realiza fotografii de aproape astfel incat  detaliile pe care doriti sa le focalizati  vor fi mai accentuate pe cand restul fotografiei va fi usor blurata. Practic, profunzimea de camp este foarte scazuta, adica “zona de clar” este ingusta si fotografia poate capata valente artistice nebanuite.

Coala alba - nimic mai simplu pentru realizarea unei fotografii curate, luminoase decat folosirea unei simple coale albe . Puteti realiza un unghi de 90 grade cu ajutorul colii (o prindeti cu scoci de perete, de exemplu) incat sa acoperiti total campul vizual. Puteti folosi drept fundal si coli colorate sau imprimate avand grija ca acestea sa se potriveasca cu ceea ce fotografiati.

Decor - este necesara achizitionarea catorva articole din magazinele de tacamuri si accesorii pentru bucatarie. Farfurii albe, simple, fara floricele :P, si farfurii colorate, tacamuri, servetele, pahare sau boluri care vor da un aspect elegant fotografiei. Preferabil ar fi ca toate acestea sa faca parte din acelasi set pentru a se armoniza vizual intre ele.

Nu veti pune niciodata un piure de cartofi, spre exemplu, pe o farfurie alba. Nu se realizeaza contrastul, diferenta si nu veti avea un efect vizual dorit. Asa ca recomand pentru mancarea in nuante deschise, farfurii colorate si invers.

Contrast - incercati ca prin ajutorul veselei, tacamurilor, sau orice detaliu adaugat fotografiei sa realizati un contrast intre mancare si restul fotografiei. O va scoate in evidenta.

Nu trebuie sa te grabesti sa faci fotografia, dimpotriva, rabdarea e un alt amanunt. Sunt fete cu bloguri culinare bune care fac si 100-200 fotografii aceluiasi preparat. Asa vei avea de unde alege. Da, recunosc, ai nevoie de timp sa faci asta.

Nu pune in farfurie o cantitate mare de mancare. Experimentează cu încadrarea în compoziţie a porţiilor, a detaliilor.

Chiar daca detii unele secrete si realizezi o fotografie buna, totusi s-ar putea sa fie nevoie sa reglezi luminozitate, claritate, sa "decupezi" cve te intereseaza din fotografie sau chiar sa retusezi ceva asa incat recomand un program foto care sa te ajute sa faci asta.

Eu folosesc PhotoScape pe care-l poti descarca de aici. dar voi puteti folosi programul cu care sunteti deja obisnuiti.

Astept ponturile si secretele voastre care vor completa articolul.

Oana spunea:
"Si eu ma incapatanez sa ma perfectionez, adesea sunt multumita de o poza pentru ca peste doua zile sa ii descopar defectele.
In timp, cu putina vointa, se poate.
Cred ca cel mai important aspect pe care am reusit sa-l ajustez a fost lumina din poze. O urasc, la mine e mereu intuneric. Dar, cu putina rabdare, cu un trepied ( e musai) si cu expunere mare am reusit sa fac sa apara miraculos lumina"
 
Mrs.GreenFoot spunea:
"As vrea sa completez putin comentariul Oanei: trepied, 1-2 trepte de expunere in plus si telecomanda pt aparat. De obicei ma lupt cu niste timpi foarte mici, iar apasand butonul aparatului risc sa misc camera si sa ratez pozele. Scap de problema aceasta folosind telecomanda."
 
Lia spunea:
"Eu sunt dintre cele care fac 100 de poze pentru una acceptabila .
Sunt zile cand stiu de dimineata ca am sa fiu inspirata si altele in care nici macar nu iau aparatul in mana.Ar fi inutil .
La mine conteaza enorm starea ...." - subscriu, draga mea. Cred ca si asta poate face parte dintre ponturi fiind chiar unul important. Am de multe ori preparat ceva special, cu aspect elegant si daca starea mea e proasta, pot incerca oricat ca nu-mi iese nimic bun. :) Asa este.

17 comentarii:

  1. ahaaa deci pe coala alba faceai tu pozicile,da?foarte util articolul.chiar ti-as fi recunoscatoare daca ai mai face astfel de postari.pupicei multi

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos si interesant ca ai deschis acest subiect. Si pe mine ma preocupa cum prezint un preparat. O poza intunecta sau prost realizata, eu o consider lipsa de respect pentru cei ce vin la mine pe blog. Am multe de invatat, stiu, dar incerc mereu sa inbunatatesc calitatea pozei. Deocamdata, cu Canonul meu de 450 roni, plus PaintNET-ul, cred ca reusesc cat de cat o prezentare acceptabila. Poate imi va aduce Mosul un aparat mai performat... Te sarut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim pentru sfaturi. Deci coala alba.... Hm si pe cate fete n-am intrebat eu fara sa primesc un raspuns clar....

    RăspundețiȘtergere
  4. Super articol, util si binevenit.De fotografii ti-am mai sppud, n-are rost sa ma repet, sunt extraordinare !
    Si eu folosesc coala alba destul de des si functia macro chiar si super macro a aparatului.
    Dar eu una mai am o curiozitate ce aparat foto ai, compact sau dsrl, al meu e compact ca un dsrl nu-mi permit momentan si de multe ori asta se simte in calitatea fotografiei .

    RăspundețiȘtergere
  5. Gabi, ma bucur ca ai abordat acest subiect! Si eu ma incapatanez sa ma perfectionez, adesea sunt multumita de o poza pentru ca peste doua zile sa ii descopar defectele.
    In timp, cu putina vointa, se poate.
    Cred ca cel mai important aspect pe care am reusit sa-l ajustez a fost lumina din poze. O urasc, la mine e mereu intuneric. Dar, cu putina rabdare, cu un trepied ( e musai) si cu expunere mare am reusit sa fac sa apara miraculos lumina.
    Mai am multe de invatat, voi incerca sa fur putina meserie din postarile tale.
    Multumesc Gabi!

    RăspundețiȘtergere
  6. de cind zic sa cumpar si eu niste coli mari.... Totul e sa nu le strice aia mici :) bune ponturile, aparat bun, lumina buna, putin simt artistic , exercitiu si...trebuie sa iasa ceva. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  7. Super articolul!As vrea sa completez putin comentariul Oanei: trepied, 1-2 trepte de expunere in plus si telecomanda pt aparat. De obicei ma lupt cu niste timpi foarte mici, iar apasand butonul aparatului risc sa misc camera si sa ratez pozele. Scap de problema aceasta folosind telecomanda.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumos si la obiect .
    Eu sunt dintre cele care fac 100 de poze pentru una acceptabila .
    Sunt zile cand stiu de dimineata ca am sa fiu inspirata si altele in care nici macar nu iau aparatul in mana.Ar fi inutil .
    La mine conteaza enorm starea ....

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru articol!! Ma bucur ca l-ai pus pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  10. Gabi, foarte interesant si util articolul. Dar vezi cum e viata, nu intotdeauna avem posibilitatea sa facem poze extraordinare - mai ales cand suntem prinse intre cratiti si oale si trebuie sa ne miscam rapid. Insa macar pentru poza cu produsul final (the hero, cum mai este numit in literatura de specialitate) ar trebui sa avem mai multa grija. Iti multumesc pentru sfaturi, chiar imi prind bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu nu am aparat foto cu functia macro, in acest caz, cum oare as putea obtine un efect asemanator?

    Foarte util articolul, multumesc! Astept si altele pe aceeasi tema.

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos articolul Gaby, imi place ca te-ai ambitionat si te-ai perfectionat in fotografiile tale. Eu folosesc camera pe automat, dar am norocul ca ma ajuta foarte mult camera, nu am avut rabdarea sa iau camera si cartulia la bibilit, desi am vrut de multe ori. Conteaza foarte mult aranjarea mancarii pe farfurie, si ce fel de mancare este, cateodata nu am absolut deloc inspiratie, la fel cum zicea Lia mai sus :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte bun articolul! Felicitari!
    Dar cred ca daca nu-l citesc cei care au nevoie de a se perfectiona cat de cat, vom avea in continuare bloguri cu niste poze de le plangi de mila (intunecate, fara focalizare, nereprezentative pana la urma!).
    Asa ca, promoveaza-l si pentru cei mai putin dotati! (d.p.d.v. foto).
    Bafta in continuare!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Le zice conu' Marcel, ca un om mare! :) :)
    Te felicit încă o dată Gabi, și recunosc că sunt 200% de acord cu el :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Marcel, Adi, va multumesc!

    Irina, bine ai venit la mine!

    RăspundețiȘtergere

shuter

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock:

Followers

 
  • PAPA BUN © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes