Aceasta este prima reteta cu care particip la Provocarea lunii august a proiectului "Dulce Romanie 2011" ,initiat de Mihaela, pe care luna aceasta o gazduiesc cu mare drag .
Aluat :
500-600 gr faina alba
25 grame drojdie
250 ml lapte caldut
2 oua
zahar - 100 gr + 2-3 linguri
2 linguri untura
putina sare
500-600 gr faina alba
25 grame drojdie
250 ml lapte caldut
2 oua
zahar - 100 gr + 2-3 linguri
2 linguri untura
putina sare
100 gr unt
4 linguri zahar brun
o lingurita scortisoara
aprox 400 gr prune
zahar pudra
Se dilueaza drojdia in putin lapte caldut, impreuna cu zaharul si o lingura de faina.
Se lasa sa creasca compozitia pentru 10 min la loc caldut.
Intr-un vas mare se pune faina, facand o gropita in mijloc.
Se adauga amestecul cu drojdie, untura, zaharul si ouale .
Omogenizam si incepem sa adaugam, treptat, laptele caldut.
Framantam incorporand laptele.
Daca aluatul este prea tare mai adaugam lapte, in caz contrar mai punem putina faina.
Trebuie sa obtinem un aluat ferm, nelipicios, asemanator aluatului pentru placinte.Framantam pentru 10 minute folosindu-ne de putina faina pentru a inmuiamana atunci cand aluatul devine lipicios.
Acoperim cu-n servet curat si lasam la dospit la loc cald.
Cand si-a dublat volumul transferam aluatul pe un blat de lucru, infainat.
Impartim compozitia in 3.
Fiecare bucata o intindem cu sucitorul intr-o forma lunguiata.
Amestecam cele 100 gr unt cu zaharul brun si scortisoara.
Impartim amestecul in 3 si ungem pe fiecare dintre bucatile de aluat.
Rulam si obtinem 3 suluri ca niste clatite rulate.
Ungem o tava rotunda cu unt.
Asezam sulurile unul in continuarea celuilalt formand o spirala.
Lasam cam 1-2 cm distanta intre cercurile formate pentru a putea aseza prunele.
Lasam tava pentru 15 min la loc cald.
Spalam bine prunele, le desfacem in doua si scoatem samburii.
Le sezam uniform in golurile ramase in interiorul sulului de aluat.
Presaram peste ele zaharul ramas.
Preincalzim cuptorul la 175-180 grade.
Introducem tava si lasam la cuptor pana ce placinta capata o culoare frumoasa.
Scoatem si pudram cu zahar pudra.
Servim calda.
Nu lasati peste noapte pentru ca prunele lasa zeama si veti obtine o placinta insiropata :P
Recomand sa folositi o tava cu diametru cat mai mare (a mea a avut aprox 24 si a fost prea mica), asa incat atunci cand asezati prunele sa aiba suficient loc si sa nu preseze aluatul.
SUPERBA ,Gabyta!!!!
RăspundețiȘtergereGabytule cum arata prajiturica!! de vis! prezentarea minunata... imi place tare cum ai incadrat poza finala!! Tare buna e dulcegaria si ce pufosila e!! lovely!! pup cu drag!
RăspundețiȘtergereE foarte ochioasa, felicitari!!
RăspundețiȘtergereCe bine arata,sigur e un deliciu,pupici!
RăspundețiȘtergerefoarte faina, te plagiez cat de curand :)!
RăspundețiȘtergereDaca are prune sigur este buna.O zi faina sa ai.
RăspundețiȘtergereFrumos si delicios.
RăspundețiȘtergerePup!
Mai ce poze!
RăspundețiȘtergereSuper fain vasul, l-am mai vazut la tine si-l filez de fiecare data cand apare-n poze :)
Delicioasa turta,spus asa mai rustic :)
Pai are tot ce ii trebuie pentru concurs!Succes!
RăspundețiȘtergeredelicios, de la tarta pana la vas ;)
RăspundețiȘtergerewaw....foarte bine arata.....
RăspundețiȘtergereTare bine arata!!! Delicioasa trebuie sa fi fost!!?? Pupici!
RăspundețiȘtergerepoza asta la ce-i la prajitura sau la vas ? ca numai vasu ala rosu se vede
RăspundețiȘtergereMONA,Multumesc frumos.
RăspundețiȘtergereAntonina, pup si eu si multumesc.
RăspundețiȘtergereFlory, e o combinatie tare potrivita.
RăspundețiȘtergerePup.
Delia, spor!
RăspundețiȘtergereAi mai facut aia cu menta? Cum a iesit? (daca da)
Diamar, multumesc.
RăspundețiȘtergereZi calda si tie.
Maria, multumesc.Pup.
RăspundețiȘtergereBucate apetisante, neatza buna si multam.
RăspundețiȘtergereSi mie-mi place mult si e tare bun.
TeoBucatar ce concurs? :-s
RăspundețiȘtergereProvocarea e doar un proiect culinarcare aduna intr-o postare bucate gatite pe o tema anume, nu e concurs.
Pupici.
Amoush pup si multumesc.
RăspundețiȘtergereAlinutzica, multumesc.
RăspundețiȘtergereLicutza , da, e gata de muuult.
RăspundețiȘtergereAm facut-o devreo doua saptamani dar nu apucasem s-o postez.
Andrada, depinde de ochiul celui ce-o priveste.
RăspundețiȘtergereCa-i ochios si vasul , nu e vina mea, dimpotriva, poate meritul ca l-am ales :P
Sunt suficiente poze cu detalii in care poti vedea preparatul; E alegerea mea pe care-o aleg ca principala :)
Alexandrina, iti multumesc.
RăspundețiȘtergerepup.
Uite, Andrada, pentru ca nu am acest blog doar pentru mine , ci si pentru voi, am pus pentru tine si o poza din alt unghi :)
RăspundețiȘtergereSuper tare. Imi place mult.
RăspundețiȘtergereNu se pune , ai bägat Dopping ( Forma ) la Posting ästa.... Total unfair :-))))
Si eu nu gäsesc nicäieri Carnea de Pui :-)))))
:)))))))))))
RăspundețiȘtergereAsa,prietene...multumesc pentru sustinere
o sa incerc sa ma comport mai profesional :P
:))))
arata superb !!!!!
RăspundețiȘtergereSuper buna prajitura ta si ma duce cu gandul la "invartita cu zahar" reteta salvata si cred ca se poate combina cu orice fructe...Prezentarea-i minunata!
RăspundețiȘtergerePupici si o zi minunata!!!
Arata minunat si banuiesc ca`i si foarte buna! Am "furat" reteta. Pupici
RăspundețiȘtergerece minunat arata placinta ta! si ce forma frumoasa ai pentru copt!
RăspundețiȘtergereO ideea minunata cu acea spirala si prunele la fel. Nota 10 cu felicitari. Prezentarea la fel. Pupici!
RăspundețiȘtergereArata foarte bine
RăspundețiȘtergeresuper fain arata: placinta, vasul si canuta de sub. ingenioasa idee, superba poza :)O zi super senina!:)
RăspundețiȘtergereof, nu inca, daaaaar am gasit esenta aia de menta de la Oetker, si acuma nu mai am scuza!:)
RăspundețiȘtergeresuper raspuns Gabi ! trebuie sa recunosc ca imi place f mult raspunsul tau la cat de nepoliticoasa am fost. si acum imi pare rau c-am fost rautacioasa . dar asa m-am trezit in dimineata aia.
RăspundețiȘtergeremultzumesc pt raspuns. este unul cu inttelepciune si de clasa. mersi mult
andrada
acum am vazut si poza si al doilea raspuns al tau , si ma simt obligata inca o data sa-mi cer scuze. chiar nu stiu ce m-a apucat cand am scris. lumea-i destul de stresata si are nevoie de o vorba buna nu de critici ...I'm sorry !
RăspundețiȘtergereoricum am inteles lectia , si numai un om de clasa si cu o educatie deosebita putea raspunde asa ca tine. si ce m-a mai mirat,a fost ca n-ai cenzurat mesajele dupa mesajul meu nepoliticos.
imi cer scuze din nou.
andrada
Deci data viitoare cand poposesc la tine, vreau placinta de asta :D si cafea care rade la mine :*
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, tuturor!
RăspundețiȘtergerecatkitchen , multumesc >:d<
petronela, pup si multumesc. Saai o zi cum o vrei tu!
Simona, | e buna dar sincer eu numa omor dupa placinte.
RăspundețiȘtergerePap doar cat e calda. :D
Zazuza,multumesc frumos. Si mie-mi place mult de tot forma.
RăspundețiȘtergereS & M, multumesc mult si va pupacesc. Zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereRegiunea Centru, multumesc.
RăspundețiȘtergereBoscodinutzo, se suprapun fain, nu?:)))
RăspundețiȘtergereZi buna!
, Delia, mie aia mi-a placut tare tare mult. Te pup.
RăspundețiȘtergereAndrada , hai ca n-ai fost chiar asa rea. Toti avem zile proaste in care ne descarcam unde apucam; am incercat sa raspund exact cum am simtit, nu astept doar laude, de aceea nici nu moderez comentariile.
RăspundețiȘtergereHai te pup si te mai astept cu drag pe la mine.
Pun azi o reteta buna in care am fotografiat mancarea :)))).