Blat
6 oua
un pahar zahar
un pahar si 1/3 faina
6 linguri ulei
3 linguri cafea
un vf. cutit sare
Crema 1
300 gr ciocolata amaruie
2 linguri zahar pudra
300 ml frisca lichida
Crema 2
300 ml frisca
3-4 linguri zahar
60 gr alune (nuci)
Sirop
3 linguri zahar
150 ml apa
aprox 300 ml frisca pentru ornat
Blat
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam bine bine albusurile adaugand treptat zaharul.
Mixam pana se topeste si obtinem o spuma pufoasa si lucioasa.
Adaugam galbenusurile, faina cernuta, pe rand , in doua etape , apoi incorporam usor cafeaua si uleiul.
Turnam totul intr-o tava rotunda tapetata cu hartie pentru copt , nivelam si coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 35-40 min.
Crema 1.
Punem intr-o cratita frisca la foc mic si lasam pana ajunge la punctul de fierbere (nu clocotim!).
Adaugam ciocolata tocata grosier si zaharul pudra si amestecam bine pana la topire/omogenizare.
Dam la rece peste noapte (sau..cateva ore).
Scoatem vasul de la rece si mixam continutul pana obtinem o crema pufoasa , bine legata.
Crema 2.
Topim intr-o craticioara zaharul pana devine culoarea chihlimbarului. Dam deoparte si adaugam alunele(sau nuci).
Pe o hartie pentru copt intindem uniform amestecul.Lasam sa se raceasca bine apoi il tocam grosier, fie lovindu-l cu un obiect tare fie printr-o masina de rasnit.
Mixam bine frisca apoi incorporam alunele.
Sirop.
Caramelizam zaharul.
Adaugam apa peste caramelul fierbite si mai lasam pana la punctul de fierbere. Racim.
Asamblare
Taiem blatul pe orizontala in 3.
Insiropam usor primul blat, intindem jumatate din crema ganache , jumatate din frisca cu alune, asezam al doilea blat, insiropam, intindem uniform restul de crema apoi restul de frisca so asezam ultimul blat.
Il insiropam usor.
Ornam cu frisca.
oau ce pofta mi-ai facut, arata extraordinar!felicitari
RăspundețiȘtergerePai si asta tot cu motz?Probabil si mai si ca are cafea in blat si imi place chestia asta de nu se poate!
RăspundețiȘtergereM-ai innebunit cu torturile tale!! minunata arata Gabyta!! pupici
RăspundețiȘtergereCe bunatate ai tu aici...
RăspundețiȘtergereCu blat de cafea si doua feluri de crema trebuie sa fi fost un deliciu! Pupici Gabytzu!
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata! Ptr blat, cafeau este facuta, nu?! Pupici
RăspundețiȘtergerefoarte frumos!Pup
RăspundețiȘtergereImi place tare mult frisca si ciocolata,asa ca este pe placul meu.te pup!
RăspundețiȘtergeresuper...vad ca s-a deschis sezonul torturilor:)
RăspundețiȘtergerepup si eu
Fata, ma omori! Potoleste-te!
RăspundețiȘtergerecred ca cineva sarbatoreste tare mult , numa dulcegarii care mai de care mai aratoase ;) ... bravoo!!!
RăspundețiȘtergereArata superb!!!zici ca este din fulgi de nea alba si pufoasa,pupicei!!
RăspundețiȘtergeremmmmmmmmmm.....deja simt toate aromele....ce combinatie....!!!!!!!!!mai ai o portie si pentru mine?
RăspundețiȘtergereNuma bun pt gustul meu!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereDelicios!
RăspundețiȘtergereSi cu ciocolata, si cu cafea, si cu alune caramelizate?? Asa cevaaaa....toate-s moartea mea! pup
RăspundețiȘtergereUn tort elegant si foarte gustos dupa ce au pus in el. O duminica frumoasa!
RăspundețiȘtergereo sa avem nevoie de terapie dupa ce vedem atat de multe bunatati pe care nu le putem gusta.pupici
RăspundețiȘtergereVa pup pe toti si va multumesc.
RăspundețiȘtergereps. nu dati tare ca raspund asa greu :))