Prajitura pralinata

Nu ştiu cum să încep reţeta asta.


Să tot scriu că-i bun, tare bun, să tot laud, să tot mă dau mare - deja e banalitate.
Încep aşa, ca la reclame:
-Ai trei albuşuri în frigider şi nu ştii ce să faci cu ele? Câtiva mieji de nucă stau ascunţi in fundul unui dulap la bucătarie? Caramelul e una dintre marile tale iubiri?
-Nimic mai simplu, vino la noi şi doar cu puţina frişca-n adaos îţi oferim cea mai buna prăjitură pe care-ai mâncat-o vreodata.
....

Hm, n-a mers...
...
Calorii, cine le ţine socoteala?
Iei reţeta , te execuţi, savurezi şi mă pomeneşti.
Meritul i-a lui Teo.
Văzut, plăcut, făcut.

Nu-i o prăjitura spornică, din care papi azi şi mâine şi ai şi pentru joi; e o prăjitură care "te satură" simţi într-adevar că ai mâncat ceva bun .
Din ingredientele date ies 6 bucati.

Avem nevoie de
3 albuşuri
o lingură făină
puţina sare
o linguriţă praf de copt
un plic zahăr vanilat
200 gr. nucă
150 ml. frişcă lichidă îndulcită
100 gr. smântână
150 gr. zahăr






Mod de preparare.
Se mixează albuşurile spumă cu un praf de sare.
Când au căpătat consistenţă începem să adăugam 100 gr.zahăr treptat, mixând pâna la diluarea completă.
Prăjim uşor nuca, o lăsăm să se răcească , apoi o măcinăm.
 100 grame  oprim pentru încorporat în frişcă iar 100 o amestecăm cu făina şi praful de copt şi o adăugăm peste albuşuri.
Amestecam uşor încorporand-o.

Preîncălzim cuptorul.

Ungem o tavă cu puţin unt (sau punem hârtie pentru copt) şi cu ajutorul poşului sau al unei linguri punem grămăjoare distanţate cu diametrul de 4-5 cm.
Băgăm tava la cuptor şi lăsăm la foc iute 5 minute apoi micşoram flacăra şi coacem timp de 16-20 minute.
Aveţi grijă să nu le ardeţi. Când le scoateţi din tavă sunt molicele dar se întăresc imediat.
Lăsăm la răcit.

Caramelizăm într-un vas cele 50 gr zahăr ramase. Adăugăm nuca măcinată (cele 100 gr. ramase ) şi omogenizam. Răsturnăm în strat subţire pe hârtie de copt. Eu nu aveam deloc în casă şi am pus-o direct pe blatul de lucru. Când s-a răcit am desprins-o cu vârful unui cuţit şi-am râşnit-o fin.
Dacă nu aveţi râşniţă o bateţi într-o pungă cu ciocanul de carne .
Am oprit câteva bucăţi pentru decor.

Am mixat frişca împreună cu smântâna până s-a întărit uşor apoi am adăugat treptat nuca caramelizată măcinată şi-am mixat păna s-a-ntărit bine.

Se asamblează lipind cu cremă câte 4 bucăţi de bezea apoi îmbrăcând totul în frişca rămasă .
Se lasă la loc rece, foile se inmoaie şi prajitura se topeşte în gură.Grozav de bună!


 

19 comentarii:

  1. Pai, nu ar fi stricat sa dublam(triplam)noi cantitatile din start:)
    Este prea buna ca sa fie asa putina!

    RăspundețiȘtergere
  2. :))))
    pup tare si multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau si euuuu! Delicios! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Mama mia, ce bunaciuni Gabita. Ce faine poza!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am 3 albusuri si nu stiam ce sa fac cu ele :))
    Praji bun de tot!

    RăspundețiȘtergere
  6. mamaaaaa mai ai sa dai cateva firmituri?bine zice Teo,cantitatea ingredientelor trebuie dub...tri...ba nu,cantitatea ingredientelor trebuie sa fie industriala,ce papucii mei.daca e bal,pai bal sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  7. super delicioasa prajiturica aceasta! pupicei

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata perfect prajitura asta, e intimidanta de-a dreptul!

    RăspundețiȘtergere
  9. Super arata, prajiturica!!!Bafta la concurs si multam pentru sustinere!

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata ca-n povesti!... AI un premiu la mine pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pffffoaiii ce-ai facut ?!!nu ma omora te rog ...apropo stiu ca nu-ti plac premiile da eu iti dau un premiu cu forta:))...pup o zi faina iti doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata super si cred ca e tare buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. O idee grozava !!! Arata tare bine !!

    RăspundețiȘtergere

shuter

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock:

Followers

 
  • PAPA BUN © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes