Gem de prune

Inspirata dupa o retete de-a Bucatarului Maniac, am facut cea mai buna si mai frumos colorata portie de gem de prune, de cand bucataresc eu:D
 Ca sa va pot arata ce culoare frumoasa are, am bagat degetelul si-am desenat pe farfurie. Si pentru ca tot era rosu..ce puteam desena decat..o inima , fie ea si din gem de prune :-)))))
revin cu reteta
Cand am citit reteta si am vazut ca se fierbe-n doua zile, am stiut SIGUR ca va fi cea ma the best.
De ce?
Pai mi-am amintit de toamna trecuta.
Tocmai pusesem pe foc, pe la vreo 3-4 , sa fac o ciorba de afumaturi.
Carnita era fiarta, pusesem legumele, cand suna telefonul.
- Merg la Dorna, vii cu mine?
- Nu pot, am ciorba pe foc.
- Ce conteaza? Opreste-o si hai!
:))))

Oprit ciorbita, plecat la plimbare.
Am venit destul de tarziu..ciorba a ramas asa {blush}
Am continuat-o a doua zi (intocmai ca gemul asta :))) )
Cand a mancat Cezar ciorba (el fiind un mofturici care ..rar nu comenteaza la ceva :P ) a zis :
- E cea mai buna ciorba pe care-am mancat-o vreodata.

Morala. Ce incepi azi, lasa pe maine, ca iese mai bine :))))






Nu as putea scrie o reteta fixa, cu cantitati batute-n cuie sau timp obligatoriu de respectat.
Daca reteta spunea ca se pun 350 gr zahar per kg prune, pai eu am pus 1 kg la 5 kg prune.
Erau destul de coapte si de dulci , nu am simtit nevoia sa pun mai mult.

Am spalat bine prunele, le-am scurs si le-am curatat de samburi.

Intr-o cratita mare, cu fund dublu, le-am pus la fiert. FARA ZAHAR!
Le-am fiert timp de doua ore , la foc mic, amestecand la inceput mai des pana au lasat zeama,apoi mai rar.

Am oprit focul, am pus capac si am lasat pentru  a doua zi.

Am pus iar la fiert adaugand si zaharul. Daca sunt suficient de zemoase nu-l adaugati, mai fierbeti asa si-l puneti mai la sfarsit; ale mele fiind deja coapte si dulci, a trebuit sa pun zaharul.
Am amestecat destul de des, n-am vrut sa risc sa-l afum.

Fierbeti pana ajunge la consistenta pe care o doriti. Eu l-am fiert inca o ora si jumatate.

L-am pus fierbinte in borcane curate pe care le-am bagat intr-o patura groasa.

Nu am idee cum se pastreaza in camara. Puteti sa-l fierbeti putin mai mult daca-l pastrati timp indelungat.

42 comentarii:

  1. Uhuu... :D ce bine arata, parca e dulceata de capsuni sau de zmeura. Nu credeam ca iese culoarea asta la gem de prune :)
    Felicitari :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun este gemul de prune.Si noua ne place Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi, daaaa.
    Nici eu nu am vazut gem asa de frumos ca al meu :)))) decat la Maniacu'.
    Cred ca e cel mai tare la capitolul asta. Toate le-am facut dupa ideile lui.
    Eu stiam ca gemul de prune..e..maro :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos... pe langa gem ne-ai oferit si inima ta. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare harnicuta!Eu o sa ma imprumut de la tine::)Buna tre sa fie daca nu te-ai abtinut sa bagi degetul:)

    RăspundețiȘtergere
  6. :)))) Nu-mi vine sa cred ! Gaby asa am procedat si eu, am pus seara tarziu la foc si am zis ca nu stau toata noaptea sa pazesc , am reluat dimineata, mi-a iesit o minunatie de gem si o culoare bestiala, de nu mi-a iesit asa niciodata. Poate ca ai dreptate, daca incep azi las pe maine ca iasa mai bine :))) Puup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata excelent si intr-adevar are o culoare superba gemul. Yummy!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu n-am apucat sa fac, dar mi-a dat mama de la ea citeva borcane :D
    Arata excelent. Mai ales ca ai lasat prunele bucati!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasa culoare intradevar, bun gem.
    Puuuuuuuuuuuuuuuup!

    RăspundețiȘtergere
  10. faina culoarea...dar pt mine tot magiunul e The best!
    So....e mai bun decit magiunul? :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata super ! o sa tin minte morala.. mi se pare inteleapta ! auzi, dar functioneaza si-n cazul lenei? pun ciorba, brusc apare d-na aia, sting focul si trag un pui de somn... a doua zi incep iar.. ce zici.. cat pot s-o tin asa? ;) te pup .. si astept reteta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Wow!!! Exceptional arata despre gust ce sa mai discutam cred ca e cel mai minunat!!!! Pup cu drag Gabytza!

    RăspundețiȘtergere
  13. Arata de zile mari gemul asta...da' reteta nu pui ? :)..sunt curioasa ce soi de prune ai folosit..din pacate magiun anu asta nu cred ca fac :( asa ca m-as multumi si cu gem... ca al tau :)
    Pupici ..si..astept :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Bestiala culoarea,sunt sigura ca-i un deliciu!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi amintesc cand mancam gem de prune facut de mama :) Ea nu il lasa pe a doua zi, dar stii cum e, pe a doua zi se intrepatrund mai bine aromele. Sarmalele sunt intotdeauna mai bune a doua zi :)

    RăspundețiȘtergere
  16. "Ce incepi azi, lasa pe maine, ca iese mai bine :))))" Sau lasa pe poimaine poate nu mai trebuie. :)))))

    RăspundețiȘtergere
  17. foarte frumoasa culoarea gemului si tareeee morala.de retinut cand ma loveste lenea las pe "maine",nu pe motiv de lene ci ca sa iasa mai bine.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  18. bestiallllllll super si morala ;)
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. Tare harnicuta esti draga mea! Ca o furnicuta ai inceput deja sa umpli camara!

    RăspundețiȘtergere
  20. Sara si Miki, daaa, am o inima de prune :)))
    Va pup.

    RăspundețiȘtergere
  21. Adela, vezi ca e bine uneori s-o lasi pe alta data?:)))

    RăspundețiȘtergere
  22. Maya, daca stiam ca are mama ta...ceream si eu :d :))
    Duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  23. Medi, tu de unde stii? Zi repede :)))

    RăspundețiȘtergere
  24. Alice, ambele.
    Tu la magiun le dai inainte prin robot/masina, fierbi fara zahar? Sau cum?
    Zi tot!:))

    RăspundețiȘtergere
  25. Jurnaldegospodina, cred ca sunt ceea ce se numesc popular "perje" nu prune de alea la care nu poti scoate samburele.
    Eu o sa mai fac.

    RăspundețiȘtergere
  26. Flory, multumesc.
    Duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  27. Mihaela , nici eu nu l-ammai facut pana acum dupa reteta asta dar nici nu-mi iesea culoarea asa frumoasa.
    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  28. Miha, la cat mananca ai tai gem..;))sigur nu mai trebuie :)))

    RăspundețiȘtergere
  29. Fancy Cake, e doar inceputul.
    Mai am multe de facut dar..incet incet...
    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  30. Ce bine merge cu o cana de lapte..............super ,pupici Gabytzule

    RăspundețiȘtergere
  31. Cred ca inteleg acum de ce ai ales prunele la provocarea pe luna august :))
    Pentru ca nu iti mai vine sa te desparti de ele.

    RăspundețiȘtergere
  32. IMI PALCE, arata foarte bine.
    N-as vrea sa fierb 2 zile :(

    RăspundețiȘtergere

shuter

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock:

Followers

 
  • PAPA BUN © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes