500 gr orez
500 ciuperci (eu am pus galbiori si hribi)
3 cepe mari
un morcov
2 linguri mari cu zarzavat pentru iarna (contine morcov,ardei,gogosar,telina,patrunjel,pastarnac)
patrunjel verde
sare
piper
cimbru
1/2 lingurita boia iute
pasta tomate - o lingura
varza murata
o cana suc rosii
300 ml ulei
o 1/2 cana bors (optional)
apa
Orezul se spala in multe ape .Ultima apa n-o aruncam, lasam in vas cat sa cuprinda orezul.
Punem vasul la foc mic si lasam sa se evapore apa, amestecand mereu sa nu se prinda de vas. Adaugam putina sare, piper, boia si cimbru.Lasam la racit.
Curatam ceapa si o tocam marunt.La fel si morcovul.
Ciupercile fierte si spalate le dam prin masina de carne.
Punem ulei la incins si calim usor ceapa, adaugam morcovul, zarzavatul si mai calim 5 minute dupa care adaugam ciupercile si pasta de tomate si mai lasam cateva minute.
Amestecam totul cu orezul, punem si 50-100 ml suc rosii, patrunjelul spalat si tocat si potrivim gustul de sare si piper.
Varzei ii scoatem cotorul si desfacem frunzele. Daca e acra o spalam in multe ape. A mea nu era acra deloc, de aceea am adaugat bors la fiert.
Daca e acra nu mai adaugati.
Rupem frunze de varza de marimea palmei , luam cate o lingura de compozitie si formam sarmalutza.
In vasul in care vom fierbe punem capace de borcane pe fundul lui,(sa nu le afumam) asta daca nu avem un vas roman sau vas de tuci.
Asezam sarmalele in vas, turnam sucul de rosii, cana de bors, punem o crenguta de cimbru si aprox 250 ml ulei.Completam cu putina apa sa cuprinda sarmalutele.
Lasam sa fiarba la foc mic 2 ore jumatate - 3 ore.(trebuie sa fie bine fiarta varza, asta depinde de soiul ei, scoatem o sarmaluta si gustam)
Uhhhmmm, ce bine arata !! Si ce bune trebuie sa fie... O sa fac si eu sarmalute saptamana viitoare, ca mi-e prea pofta. :) Pupicei! <3
RăspundețiȘtergereFoarte bune,super gustoase,Pupici
RăspundețiȘtergereCe bine arata! Mmmm...
RăspundețiȘtergereArata delicios de bine.!!!!Postul acesta le am ratat...insa as servi 2-3 de la tine...pupici
RăspundețiȘtergereCe bunãtate!!!aratã delicios :)
RăspundețiȘtergereGaby, ce pofta mi-ai facut de sarmale, dar mai e putin si mananc si sarmale. Multumiri de postare, voi salva reteta pentru cand nu mananc carne. Craciun fericit!
RăspundețiȘtergereTare bine arata... astept Craciunul sa ma satur de sarmale. Pup si o duminica frumoasa!
RăspundețiȘtergerePai tot la o sarmaluta te invit si eu dar cu carnita.Apetisante le-ai facut!
RăspundețiȘtergerePtr sarmalutele cu ciuperci as renunta la cele cu carne! Delicios arata!
RăspundețiȘtergereDoamne cat sunt de minunate! Azi nu am apucat sa le prepar dar le voi face cat mai curand! Pup Gabtzule drag si dulce!
RăspundețiȘtergereador sarmalutele astea cu ciuperci !!!
RăspundețiȘtergeren pactNingeeee...ningeee... Din pacate doar la tine pe blog. :))
RăspundețiȘtergereMinunat arata sarmalele tale :) Sa va fie de bine!
RăspundețiȘtergeresuper, super sarmalute ,minunata reteta ,felicitari !
RăspundețiȘtergereGabitza draga iti doresc sa iti aduca mosul tot binele din lume si multa sanatate!
RăspundețiȘtergeresarbatori fericite!
Sarbatori fericite, cu sanatate, bucurii si impliniri!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite, Gaby! Sa ai parte de multa sanatate si liniste sufleteasca!
RăspundețiȘtergereCraciun fericit alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, tuturor!
RăspundețiȘtergereSarbatori frumoase, La multi ani!
Wow Gaby, iti admir talentul la impachetat sarmale, arata super. Parca simt deja aroma de sarmale si ciuperci, tare faina ideea. Sarbatori fericite si un an nou la fel de inspirat si plin de retete delicioase!!!!!
RăspundețiȘtergerecate sarmale au iesit?
RăspundețiȘtergere