Ingrediente
Blat
4 ouă
200 gr zahăr
un vf. cuţit sare
o cană făină albă (cană cu capacitatea de 250 ml)
două linguri apă
două linguri ulei
un plic zahăr vanilat
Umplutură şi ornat
600 ml friscă lichidă
600 ml smânână pentru frişcă
3 linguri zahăr pudră
250 gr coacăze roşii
250 gr afine
4 linguri zahăr
două linguriţe amidon alimentar
20 gr gelatină
Blat.
Punem într-un bol ouăle împreună cu praful de sare şi zahărul şi mixăm pentru cel puţin 15 minute.
Când obţinem un amestec omogen, cremos şi fin adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt şi zahărul vanilat şi amestecăm uşor. Adăugăm apa şi uleiul şi omogenizăm.
Într-o formă pentru tort cu diametrul de 24 cm., tapetată cu ulei şi făină, turnăm amestecul şi nivelăm uşor. Introducem tava în cuptorul preîncălzit şi coacem la foc mic până ce blatul trece proba cu scobitoarea.
Lăsăm la răcit.
Cremele.
Mixăm frişca împreună cu smântâna şi zahărul pudră.
În două crăticioare punem fructele împreuna cu două linguri de zahăr (căte două în fiecare, puteţi pune şi 3 , depinde cât de dulci sunt fructele) şi băgăm blenderul. Pasăm bine. Dacă vă deranjeză sâmburii treceţi amestecurile printr-o sită cu ochiuri mai mari, pe mine nu m-au deranjat :p.
Punem gelatina la hidratat in 60 ml apă rece.
Punem în ambele crăticioare cu fructe câte o linguriţă de amidon , omogenizăm şi le punem la foc. Lăsăm să dea 2-3 clocote fiecare. Oprim focul şi împarţim în mod egal gelatina în ambele vase. Amestecăm până la diluare şi lăsăm să se răcească (complet).
Când sunt reci ambele compoziţii adăugăm câte 400 ml frişcă mixată (400 gr. vor rămâne pentru ornat)
. Omogenizăm uşor.
Asamblare.
Tăiem blatul în două, pe orizontală. Aşezăm primul blat pe un platou (sau îl lăsăm pe fundul detaşabil al inelului pentru tort ). Montam inelul imprejurul lui şi alternăm cremele punând câte două linguri din fiecare (punem două linguri mousse cu afine, deasupra lor două linguri cu mousse de coacăze, apoi iar două linguri mousse cu afine şi tot aşa până terminăm ambele compoziţii, vom obţine un aspect marmorat şi vom intercala aromele) .
Aşezăm al doilea blat şi dăm tortul la rece pentru câteva ore . Eu l-am lăsat peste noapte.
Scoatem , desprindem cu vârful unui cuţit ascuţit marginile de inelul tortului şi scoatem uşor. Ornăm cu frişca rămasă şi fructe, după preferinţe.
Amestecurile cu fructe pot varia, putem face combinaţii după cum dorim, fie banane (nu mai dăm în clocot bananele, că nu e cazul, dar diluăm gelatina pe baie de abur)şi mure, zmeură şi ananas, fie combinăm un mousse de fructe cu unul de ciocolată.
Blat
4 ouă
200 gr zahăr
un vf. cuţit sare
o cană făină albă (cană cu capacitatea de 250 ml)
două linguri apă
două linguri ulei
un plic zahăr vanilat
Umplutură şi ornat
600 ml friscă lichidă
600 ml smânână pentru frişcă
3 linguri zahăr pudră
250 gr coacăze roşii
250 gr afine
4 linguri zahăr
două linguriţe amidon alimentar
20 gr gelatină
Blat.
Punem într-un bol ouăle împreună cu praful de sare şi zahărul şi mixăm pentru cel puţin 15 minute.
Când obţinem un amestec omogen, cremos şi fin adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt şi zahărul vanilat şi amestecăm uşor. Adăugăm apa şi uleiul şi omogenizăm.
Într-o formă pentru tort cu diametrul de 24 cm., tapetată cu ulei şi făină, turnăm amestecul şi nivelăm uşor. Introducem tava în cuptorul preîncălzit şi coacem la foc mic până ce blatul trece proba cu scobitoarea.
Lăsăm la răcit.
Cremele.
Mixăm frişca împreună cu smântâna şi zahărul pudră.
În două crăticioare punem fructele împreuna cu două linguri de zahăr (căte două în fiecare, puteţi pune şi 3 , depinde cât de dulci sunt fructele) şi băgăm blenderul. Pasăm bine. Dacă vă deranjeză sâmburii treceţi amestecurile printr-o sită cu ochiuri mai mari, pe mine nu m-au deranjat :p.
Punem gelatina la hidratat in 60 ml apă rece.
Punem în ambele crăticioare cu fructe câte o linguriţă de amidon , omogenizăm şi le punem la foc. Lăsăm să dea 2-3 clocote fiecare. Oprim focul şi împarţim în mod egal gelatina în ambele vase. Amestecăm până la diluare şi lăsăm să se răcească (complet).
Când sunt reci ambele compoziţii adăugăm câte 400 ml frişcă mixată (400 gr. vor rămâne pentru ornat)
. Omogenizăm uşor.
Asamblare.
Tăiem blatul în două, pe orizontală. Aşezăm primul blat pe un platou (sau îl lăsăm pe fundul detaşabil al inelului pentru tort ). Montam inelul imprejurul lui şi alternăm cremele punând câte două linguri din fiecare (punem două linguri mousse cu afine, deasupra lor două linguri cu mousse de coacăze, apoi iar două linguri mousse cu afine şi tot aşa până terminăm ambele compoziţii, vom obţine un aspect marmorat şi vom intercala aromele) .
Aşezăm al doilea blat şi dăm tortul la rece pentru câteva ore . Eu l-am lăsat peste noapte.
Scoatem , desprindem cu vârful unui cuţit ascuţit marginile de inelul tortului şi scoatem uşor. Ornăm cu frişca rămasă şi fructe, după preferinţe.
Amestecurile cu fructe pot varia, putem face combinaţii după cum dorim, fie banane (nu mai dăm în clocot bananele, că nu e cazul, dar diluăm gelatina pe baie de abur)şi mure, zmeură şi ananas, fie combinăm un mousse de fructe cu unul de ciocolată.
Delicios sunt sigura, si fresh, mai ales pe caldurile astea!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alina. Acrisor, aromat si buuun. Pupici.
ȘtergereCe bine arata,iubesc fructele de padure!Pupici
RăspundețiȘtergereFlorz, stiu, am vazut multe bunatati la tine cu fructe de padure. Multumesc, te pup.
ȘtergereCe bun si ce frumos!Bravo!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Rocs. Amabila cum te stiu :P
ȘtergereTe pup.
Delicioasa dulcegaria ta. Pup!
RăspundețiȘtergereImi era dor de voi :P
ȘtergereMultumesc, va imbratisez cu drag!
Asta e al meu! Doar al meu! :D
RăspundețiȘtergereDa, asa este!
Ștergere:-))
Un adevarat deliciu !!
RăspundețiȘtergereDa...dar ingrasa:( :))
ȘtergereTe pup.
Pfuuuiii! Salivez! Pup u!
RăspundețiȘtergereSi eu, Adreea si multumesc!
ȘtergereMmm, splendid tort!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alex! Dragutza ca intotdeauna!
ȘtergereGaby, am venit sa-ti admir tortuletul, foarte frumos l-ai decorat!!! Pup
RăspundețiȘtergerePoliana, asa-i ca-i dragalas ?:))
ȘtergereTe pup.
MMM ce bine arata! Un tort racoros, ador fructele de padure! Pup!
RăspundețiȘtergereAdela, multzam fain. Si noua ne plac mult.
ȘtergereFoarte bun! Arata perfect!
RăspundețiȘtergereMultumesc. Esti dragutza!
ȘtergereO bunatate de tort ai facut aici
RăspundețiȘtergereAsa este. Da' tu de unde stii? :))
ȘtergereO zi minunata!
Arata superb tortul si sunt mai mult decat sigura ca este si super delicios! Pupici :)
RăspundețiȘtergereFoarte racoritor si bun a fost.
ȘtergereMultumesc!
Superb arata!! Sa mori de pofta langa monitor, nu alta! :)
RăspundețiȘtergerePupici
Pup si io, Simo.
ȘtergereMultumesc.
mmmm,ce frumos arata,ce aromat si racoritor este;nu mai vorbesc cat de delicios este!!
RăspundețiȘtergerepup si o zi minunata!!
multumesc , lulu
Ștergerezi minunata si tie!
Tortul asta e o minunatie. Felicitari si weekend placut.
RăspundețiȘtergereCe bunatate de tort!!!!!!
RăspundețiȘtergereImi era dor de-un tort de la tine. :))
RăspundețiȘtergerema scuzati ca ma bag si eu aici - arata fantastic sunt de acord, dar a mai incercat cineva reteta?...
RăspundețiȘtergereNarci, neatza!
ȘtergereCe nelamuriri ai? Sunt aici :)
Am testat-o io, logic, si-am scris exact cum am facut-o.
Daca ai ceva neclartati, scrie-mi si-ti raspund cand am timp :).
Heave a nice day!
have* scuze.
RăspundețiȘtergereSplendid tort! Hai c-o sa-l incerc si eu si va spun cum a fost ;)
RăspundețiȘtergere