Mai mare dragu' sa-ti vezi puii papand cu pofta din deserturile pe care le prepari.
Am zis-o nu de mult si-o repet. Voi lasa deoparte pentr-o vreme deserturile cu creme, torturile, ciocolata ,- pe care le mancam mai mult eu, sotul si micuta refuzand in marea majoritate a timpului, doar Danut tinandu-mi compania :)), optand pentru "ceva bun" cu branzica, mar (sau alte fructe), sau preparate gen chec, placinte, cornuri ,muffins sau briose....
Aluat
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8 mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom
un ou pentru uns
Aluat.
Punem intr-un vas faina. Farmam cu mana drojdia, o adaugam peste faina , apoi punem zaharul, coaja de portocala, oul usor batut si putina sare mare.
Intr-un ibric punem laptele in care punem untul taiat cubulete.
Punem ibricul la foc si incalzim usor. (nu il infierbantati, veti opari faina si drojdia si nu va mai creste aluatul, trebuie sa fie doar caldut).
Incepem sa adaugam putin cate putin peste faina, omogenizand. Framantam aluatul timp de 10 minute.
In functie de tipul de faina folosit mai adaugam dupa caz lapte caldut sau faina pana obtinem un aluat potrivit de tare, usor maleabil si nelipicios.
In timp ce framantam adaugam si uleiul.
Ungem aluatul cu putin ulei, acoperim bolul cu-n servet curat si il lasam la loc caldut pentru cel putin o ora.
Spalam si curatam merele. Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Punem intr-un vas cu fund dublu untul impreuna cu zaharul si esenta.
Amestecam pana se dilueaza zaharul apoi adaugam marul ras.
Lasam la foc mic, amestecand din cand in cand , pana ce scade zeama lasata de mere .(undeva la 10 minute)
Nu lasati zeama, riscati sa se scurga in aluat si sa ramana necopt .Trebuie sa fie o umplutura doar usor umeda.(a se vedea in foto)
Impartim aluatul in doua. La fel si umplutura .
Pe blatul de lucru infainat intindem aluatul in forma de dreptunghi.(de 4-5 mm grosime)
Ochiometric il impartim in trei pe lungime (fara a-l taia)
Partile laterale le crestam (din centimetru in centimetru) .
Punem pe partea din mijloc umplutura apoi incepem sa trecem fasiile de pe laterale peste umplutura, in forma de x alternand fasiile, odata din stanga, odata din dreapta.
La final ungem cu ou batut, le mutam in tava tapetata cu hartie pentru copt si le mai lasam 30 min. la loc cald.
Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem placinta pana se rumeneste frumos.
In cuptorul meu "buclucas" o las la mijloc pana ce creste si prinde usor culoare pe laterale apoi o mut pe treapta de sus a aragazului si-o las pana se rumenesc placintele.
O frumusete draga mea!!! foarte mult imi place!
RăspundețiȘtergereO bunatate de placinta.Si eu mesteresc mereu pentru puiutul meu drag.Te pup!
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata! Eu am facut strudel cu mere, cu aluat foetaj, le-au placut de minune! Pupicei!
RăspundețiȘtergereDelicios,imi place mult impletitura dar n-am reusit s-o fac!Te pup!
RăspundețiȘtergerePlacinta,placinta dar fain impletita!
RăspundețiȘtergereIntradevar frumos impletita.Si rumenita asa cum imi place mie.
RăspundețiȘtergereSuper reteta de casa !!! :)
RăspundețiȘtergereCand am vazut pozele am crezut ca aluatul este din comert.. atat de perfect este! Imi place foarte tare cum a iesit. Am salvat reteta! Pupici
RăspundețiȘtergerefoarte buna
ȘtergereBuna tare si foarte aspectoasa!!!Pup!
RăspundețiȘtergereImi place foarte mult modul de "impachetare".... Chiar mi-e pofta de placinta :(
RăspundețiȘtergereBeautiful cake !
RăspundețiȘtergerefoarta buna aceasta placinta,chiar azi am facut-o si s-a termiant ffff repede!!! un deliciu!!!
RăspundețiȘtergereSa va fie de bine. Si eu o s-o mai fac.
ȘtergereNu stiu cum de mi-a scapat mie reteta asta de placinta cu mere...
RăspundețiȘtergereSalvat link si data viitoare (adica cat de curand,cred si sper ) trec la treaba.
am facut placinta imediat ce am vazut reteta,daca intradevar sti ce inseamna placinta cu mere incearca reteta asta si ai sa intelegi de la prima inghititura.Felicitari
RăspundețiȘtergereHmmmm, asa comentariu..imi face ziua frumoasa.
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet!
În seara asta am făcut şi eu plăcintă, după reţeta ta! A ieşit minunată şi a fost apreciată de cei dragi! Mulţumim frumos! Toate cele bune! (Mari)
RăspundețiȘtergereMa bucur mult. Sa va fie de bine! Pup.
ȘtergereAm mai ochit ceva reţete de-ale tale! Abia aştept să le pregătesc!
ȘtergereDaca ai nelamuriri nu ezita sa-mi scrii >:d<
ȘtergereRETETA ESTE FUARTE BUNA AM FACUTO SI A IESIT DELICIOASA MULT SUCCES IN CONTINUARE PAA
RăspundețiȘtergereARATA SUPER BN PLACINTA CHIAR NU AM MAI VAZUT VREAU SA FAC DAR MIE TEAMA CA DAU GRES
RăspundețiȘtergeree delicioasa, bravo! multumesc. Un Paste Fericit!
RăspundețiȘtergereva multumesc mult.
RăspundețiȘtergereAnonim, n-are ca sa nu iasa , are si poze explicative; hai te pup si spor!
Lumik,pace si sarbatori frumoase si tie!
suuuuuper arata maine fac si eu
RăspundețiȘtergerece bine arata
RăspundețiȘtergereSi e tare buna. Am facut-o si cu branza ;).
Ștergerefoarte buna reteta....e intradevar un deliciu culinar...mult succes in continuare...te pup.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereToate bune!
Super tare dacă un bărbat a făcut o așa bunatate
RăspundețiȘtergereWow!
ȘtergereMi-ai adus un ranjet tamp'de satsfactie, de la prima ora :))).
Bravo!
Tot inainte!
Imi place cum arata ,am pregatit-o si eu in momentul de fata e in cuptor.Sper sa fie tot asa de buna dar,nu prea mi-a iesit impletitura si am pus compozitia calda.....oricum se va manca indiferent de cum va fi...Toate cele bune
RăspundețiȘtergerechiar arata foarte bine... este prima oara cand gasesc o reteta de genul... felicitari
RăspundețiȘtergereintradevar arata foarte bine. si sunt sigura ca e delicioasa (mai ales ca deserturile cu mere sunt printre preferatele mele). Vreau sa o fac si eu duminica, dar ma intreb daca merge si cu foietaj. Am in congelator un aluat de foietaj facut in casa de bunica (trebuie doar intins si pus la copt) insa nu stiu daca s-ar potrivi la fel de bine ca si aluatul tau. Astept pareri sa vad daca il pot face cu aluatul meu de foietaj sau daca ar fi mai bine sa cumpar ingredientele si sa fac aluatul original din reteta. Multumesc celor care vor raspunde.
RăspundețiȘtergereBianca, eu iti recomand aluatul placintei din reteta. Foietajul...e posibil si sa fie ok, insa pe fundul placintei, umplutura fiind umeda, nu vad cum s-ar coace perfect.
ȘtergereLa ruladele de foietaj eu invart in cuptor pe toate partile rulada, si aici ai strica-o menevrand-o in cuptor.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergeremultumesc pentru raspuns. Mi-a fost de ajutor. O sa fac aluatul tau si abia astept sa vad cum imi iese impletitura. O sa am si eu niste musafiri si vreau sa ii impresionez. Placinta asta e diferita si spectaculoasa si in acelasi timp simpla si gustoasa.
RăspundețiȘtergerebuna reteta si foarte delicioasa,astazi am facut-o si eu,doar k eu am pus si nuca cu scortisoara in mere...e super buna si putin mai mult zahar!!!felicitari :) Sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereLa multi ani!! Sa va fie de bine!
Ștergerearat intr-un marefel placinta asta :) te face sa uiti de toate caloriile din lume si sa o savurezi pe indelete cu un ceai fierbinte !
RăspundețiȘtergerea iesit f buna.aluatul este super.multumesc
RăspundețiȘtergere