Sticlutele astea nu mi-au lipsit in nicio iarna.
Daca anii trecuti combinam doar kapia si gogosar si condimentam doar cu sare, anul asta am pus si rosii si am aromat dupa o ideea de-a Laurei Laurentiu.
Nu i-am urmat reteta, doar m-am inspirat in ce priveste condimentele (o parte).
A iesit o minunatie!
Daca stiu sa ma critic (cum am facut-o la tortul aniversar ), 'poi stiu si sa ma laud :D :))
Mi-au iesit 14 sticlute mici si una de 750 ml.
2,5 kg rosii
2 kg kapia curatat
2 kg gogosar curatat
2 linguri otet balsamic
o lingura miere
4 foi dafin
3-4 linguri zahar
7-8 linguri sare
o lingurita rasa tahon uscat
o lingurita rasa busuioc uscat
o lingurita scortisoara
o lingura miere
o lingura pudra de usturoi (sau usturoi proaspat, pisat)
o lingurita boia de ardei dulce
1/2 kg ulei
PFUUUU, ACUM MI-AM AMINTIT!!!
Am zis ca pun si amidon,putin, si am uitat.
M-am uitat p'o sticla de ketchup cumparat si am vazut la ingrediente si-am zis ca pun dar pe-o ureche a intrat..(a se citi ochi :)) ) .....bla bla...am uitat
bau!
trebuia sa scriu sh-o reteta, nu?:)))
noo, mpai notati asa:
-treceti lama cutitului pe fiecare rosioara spalata bine, apasand usor pe toata suprafata,, cu lama inclinata intr-un unghi de 45 grade.
La ce bun treaba asta? Mpai pielita se va lua fff usor; pacat ca n-am un video sa va arat.
Ideea e sa luati pielita de pe rosii.
Le bagati la robot , le tocati fin , cat de fin puteti si le puneti la fiert intr-o oala cu fund dublu.
Cat le lasati la fiert spalati si curatati kapia si gogosarii de cotoare , apoi ii bagati la robot si-i tocati.(sau prin masina de tocat carne).
Ii puneti peste rosii dupa ce au trecut 30 min de cand au inceput sa fiarba.
Dupa alte 30 minute dupa ce ati adaugat gogosarii si kapia, puneti uleiul si toate condimentele.
Fierbeti timp de 2 ore - 2 ore si jumatate.
(nu uitati sa amestecati pe fundul oalei, mai ales in cea de-a doua ora, sa nu afumati grozavia :)) )
Sterilizati sticlutele/ borcanele si turnati amestecul fierbinte punand lama unui cutit sub fundul sticlei.
Le infiletati si le mai bagati in cuptorul preincalzit la foc mic mic, pentru o ora.
Si gata.
Nu fu' greu, asa-i?:))
mmm... vad ca are ceva chestii in compozitie :D. Cum a iesit... dulce, sau iute :)?
RăspundețiȘtergereSalut Cristi.
RăspundețiȘtergereNicicum.
Nu predomina nicio aroma in mod deosebit desi sotul m-a intrebat :"ai pus scortisoara?":))
E...nici acru nici dulce nici sarat nici piperat :))))
E bun, foarte bun.
Mai bun decat anii trecuti.
foarte buna reteta ta..Te pup!
RăspundețiȘtergerebravo iubita.foarte harnicuta esti .pup
RăspundețiȘtergereexact aceeasi reteta o foloseste si bunica mea, ca ea face ketchupul la noi :) este suuuper bun!
RăspundețiȘtergereO grozavie! Mama face in cantitati de dat si pe la vecini, mie nu-mi da ca stau in celalalt capat al tarii. Asta este! Iar cu amidonul, bine ca ai uitat. Nu are rol decat de ingrosare si atat, in rest, totul este... parca ii si simt parfumul... o grozavie!
RăspundețiȘtergerecu drag,
Eu nu fac, dar daca dai dupa mine cu doua sticle promit sa le prind!:D
RăspundețiȘtergereExact asta am facut si eu azi Gabytza...arata minunat!!! Vad ca am fost pe aceeasi lungime de unda..pupicei!
RăspundețiȘtergereSa nu-ti para rau ca n-ai pus amidon,arata super si stiu sigur ca e si bun ,am facut si eu ,aproape la fel, e adevarat si natural 100/100....da e adevarat cel din comert are amidon...da numai amidon si gelatina si colorant la greu !!!E-uri !
RăspundețiȘtergerePaguga in ciuperci cu amidonul!Nici eu nu pup si se leaga foarte bine prin fierbere.Se vede din poze ca e destul de consistent!Pupici!
RăspundețiȘtergereImi place reteta ta, imi plac condimentele care le-ai bagat. Super... Pup!
RăspundețiȘtergereApoi nu se pune, Tu ai pus si Gogosar si Tarhon si Busuioc si nici un Strop de Märar:-))))
RăspundețiȘtergereasta est impotriva la toate Food Coventionen:-))))
Super tare Combinatia. Compliment
Eu pun niste apa sa clocoteasca si infig o furculita in rosie, o tin un minut doua in apa care clocoteste si cand crapa coaja stiu ca o pot desprinde cu foarte mare usurinta.
RăspundețiȘtergereBuna reteta ta! :P
Gaby ai un mod extraordinar de a scrie retelete, e o reteta minunata si daca tot cautam cum sa fac ketchup in casa cred ca am si gasit.Pupici si spor in ale bucataritului
RăspundețiȘtergereCe culoare frumoasa, ce combinatie minunata.
RăspundețiȘtergereO duminica frumoasa!
Medi
arata minunat!!!
RăspundețiȘtergereminunat...niste borcane spre Iasi, pls!
RăspundețiȘtergereCredeam ca doar mama face ketchup de casa. E muuuuuuuuult mai bun decat cel din comert.
RăspundețiȘtergereSi eu am facut ketchup, o varianta mai fina a celui vechi pe care l-am mai facut în urma cu multi ani. Dar simplu de tot. Cu rosii, kapia, mere si telina pe care am scos-o înainte de macinat. Aromat cu frunze proaspete de dafin si busuioc. Plus sare si piper.
RăspundețiȘtergereNoi nu sîntem amatori de ketchup, dar Denise :D
L-am facut doar pentru ca mai aveam legme bune din gradina mamei mele.
Al tau ketchup, în afara faptului ca arata fantastic, mi l-ar place si mie mai bine decit cel facut de mine. Dar eu trebuie sa-l fac asa cum îi place domnisoarei :D
Te pup.
Fac si eu saptămâna viitoare. Mi-ai facut poftă. :)
RăspundețiȘtergere