Croissants



Mereu cand pierd vremea uitandu-ma pe bloguri culinare, mi se opreste mintea si sufletul:)) la cate o reteta si nu scap de acea obsesie pana nu ma duc sa-mi fac.
Asa ca vizitand blogul Taste of pearl city am salivat bine la croissante pana am luat drumul bucatariei.
Nu lucrez eu mana-n mana cu perfectiunea, nu respect eu retetele la gram sau milimentru, dar am facut cele mai bune croissante pe care le-am mancat vreodata,cu mici modificari aduse retetei (cu exceptia felului in care lucrez:))).
Pozele din timpul prepararii sunt proaste calitativ dar va vor ajuta sa intelegeti mai bine prelucrarea aluatului.

  • Ingrediente
  • 550-600 gr faina alba
  • un plic drojdie instant (sau 25 gr drojdie proaspata)
  • o lingurita si jumatate sare
  • 40 gr zahar
  • 250-280 ml lapte rece

  • 250 gr + 2 linguri unt
  • 2-3 linguri faina

  • faina pt. pudrat masa de lucru.
  • un ou

Mod de preparare
Am pus intr-un bol faina cernuta, drojdia, sarea, doua linguri unt si zaharul.
Am inceput sa adaug treptat laptele rece pana am obtinut un aluat ferm, destul de tare, nelipicios.
Dupa caz adaugati mai mult sau mai putin lapte sau mai mult sau mai putina faina. Asta depinde mult de tipul de faina folosit.
Incepeti cu 550 gr faina si 250 ml lapte si modificati dupa caz.

200 gr unt am amestecat cu 2-3 linguri faina si am modelat amestecul formand un cub.

Am bagat si aluatul si untul pentru o ora la frigider.
Am scos pe masa de lucru infainata aluatul si am intins un patrat cu latura de aproximativ 10 cm(nu lucrez io cu masurile astea fixe:)) )
Am facut si din unt un patrat (care nu prea mi-a iesit:)) ) cu latura o idee mai mica decat a aluatului.
Le-am suprapus ca in imagine, am unit colturile opuse ale aluatului , acoperind untul.
Am intins apoi cu sucitorul o foaie mai lunga impartind imaginar untul pe toata suprafata (ca doar nu-l vedeam:)) ) ,pe care am impaturit-o ca in imagini.
Am impartit ochiometric foaia in 3. Am luat o parte laterala pe care am adus-o catre mijloc apoi cealalta deasupra ei ; "sulul " format l-am impaturit .
Imaginile o arata mai bine decat stiu eu sa explic.
De asta la aluaturile astea e muuuult mai util un filmulet video.

Am acoperit cu folie de plastic si am dat pt o ora la frigider.
Am intins aluatul cu sucitorul si am uns cu cele 50 gr unt ramase apoi am impaturit ca la pasul anterior.

Am repetat aceasta inca de doua ori (fara a unge iar cu unt), cu pauze de o ora timp  in care bagam aluatul la rece.

L-am lasat apoi peste noapte in frigider.
Am scos, am intins aluatul, am taiat in triunghiuri pe care le-am crestat usor la baza api am format cornuri ruland dinspre baza inspre varf, intinzand usor varful pt a crea mai multe straturi.
Am pus in tava tapetata cu hartie pentru copt croissantele formate si le-am dat iar la frigider pt. 30 min. timp in care am preincalzit cuptorul la 175-180 grade.
Am scos tava, am uns croissantele cu ou batut cu putina apa si am bagat-o la cuptor pana ce croissantele au fost rumenite frumos. Cu aluatul ramas in urma taierii m-am jucat putin formand patratele umplute cu magiun de prune.





26 comentarii:

  1. Gabytza m-ai dat pe spate... N-am pregatit niciodata genul asta de aluat...dar sigur iti 'fur' reteta in week-end.. Arata absolut delicios...si ce-ai acolo? un cappuccino? deja imi ploua in gura, cu gandul la combinatie.. Bravos..
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Anto.
    E o cafelutza cu frisca.
    Sunt foarte , foarte bune cornurile.Merita rabdarea.
    Eu am facut aseaza jumatate din aluat ca muream de pofta:))))
    Difera doar textura fatza de astea de azi dar asa de bine au mers si aseara..;D
    Daca faci, sa te uiti si pe linkul fetei de la care am preluat-o ca ea lucreaza tare frumos, nu ca mine [blush] :)))
    Zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu mai fii modesta...:)) Ti-au iesit demential. Dar ia zi-mi ...daca las aluatu peste noapte la rece, e mai bine?
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer..n-as putea sa-ti spun:))
    Azi dimineata, de cum m-am trezit am papat unul ramas de aseara.
    Era minunat..deci..oricum sunt bune.
    uite...ia o pauza 10 minute si uita-te aici: http://www.220.ro/documentare/Croissante-Cum-Se-Fac/WpZJYIbPk0/
    Te va ajuta mult sa vezi care e ideea.
    Eu m-am uitat dupa ce le-am facut:))) dar cu siguranta o sa repet cat de curand pt ca se pot face vol au vent, pateuri cu ciuperci, branza, etc...sau chiar sa fac aluatul sa-l las in congelator.
    ps. mult mai vorbesc :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. ce mult imi plac, sigur o sa incer si eu reteta, arata demential!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Spor , Danutzo.
    Si multumesc.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa prezentare.
    Tare mult imi place noua fata a blogului tau.
    Meriti felicitari si pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Iooooooooi ce pofta mi-ai facut. Grozav arata! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Gabytza. Musai le incerc in week-end. De abia astept. Vorbesti mult, ai?? zici..?? hai sa facem concurs :)))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumoase ti-au iesit!
    Eu nu le fac, pen ca e mult de munca. :))))

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu e mult de munca, Miha, doar rabdare iti trebuie.
    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  12. Maria, multumesc frumos; my lady :P
    Ancutz, fa si tu ca nu e greu. Pup.

    RăspundețiȘtergere
  13. ohohoooo :)))
    Ti-am ochit si ciorba....yammmy !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte faina reteta asta.
    Sunt bune? Adica sunt moi si pufoase? Pupici

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai mi-oi face ca nu am de ales. Tu esti cam departe si oricum nu cred ca mai ai :)). O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  16. Bianca, multumesc.
    Incerc sa explic in cuvinte textura desi..nu se prea poate:)))
    Sa reduc asa ..la doua cuvinte, ar fi crocant si aerat.
    Coaja, crocanta,dar nu crocant de ala de-ti rupi dintii:)) ci ca foietajul cumparat,asa..faramicios.
    Miezul e "aerat", are locuri goale..dar totusi parca nu ca cel din comert,ala daca musti o gura,ai tot gura goala:)),e mai mult gaura:))).
    Sa stii ca al meu drag cuptor arde la baza orice aluat cu drojdie.Fac n mutari pe treptele cuptorului,sa scot cornuri fara fund tare; in schimb la aluatul asta, am bagat tava la mijloc, NU LE-AM MUTAT DELOC, si au iesit PERFECTE. :)
    Noapte buna.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ancutz,noapte buna.
    Nu mai am. ps.eu pap cel mai mult da' nu mai zi la nimeni.ok?
    :))
    pup.

    RăspundețiȘtergere
  18. daca m-ai vedea cum aplaud!!! bravo,eu nu ma incumet si nici de la tine nu pap daca le-ai terminat:))

    RăspundețiȘtergere
  19. Miti, nu e greu DELOC!
    Rabdare..da..iti trebuie, ca dureaza mult, dar e foarte usor de facut.
    pupici.

    RăspundețiȘtergere
  20. gaby,nu ma incumet...de la fix pix pana la croissant e cale luuuuunnnngggaaa,mai degraba vin la tine decat sa fac!

    RăspundețiȘtergere
  21. Da, vino, ca eu SIGUR il repet.
    chit ca-l fac si mi-l bag in congelator, il prepar cand vii :)))

    RăspundețiȘtergere
  22. am descoperit ieri reteta asta aici si azi am facut-o! dementiale!!!!!!!!!!!! thx

    RăspundețiȘtergere
  23. Ma bucur mult.
    Nu stiu de ce nu mai primesc notificarile pe mail cand se comenteaza pe blog:(

    o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna Gabriela,cautam o reteta de croissants pentru ai mei pitici si m-am oprit la reteta ta.Deci ca sa fiu sigura ca am inteles bine nu lasi la dospit la caldura nici aluatul ,nici croissantele? Tot timpul se lucreaza la rece?(am vazut filmulete cum dospeau la caldura si aluatul si cornurile inainte de coacere).Si intotdeauna ma gandeam ca o sa-mi dau colesterolul peste cap cand vedeam cantitatea mare de unt,dar la tine vad ca e mai "light" :) ca sa spun asa raportand la cantitatea de faina.Deci ies si asa :).Multumesc anticipat pentru lamuriri.Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  25. buna, Anca.
    nu, nu am lasat la dospit deloc.
    inainte de a ma apuca de ele cred c-am urmarit vreo 10 clipuri, si ma dadusera peste cap :))). unul facea asa, unul altfel, asa ca le-am inchis toate si le-am facut exact ca fata pe care-am trecut-o ca sursa la inceputul postarii.
    nu stiu ce sa zic...poate ar fi o idee si cu aluatul usor dospit apoi urmati pasii din reteta mea.
    incearca tu si zi-mi si mie :))).
    hai te pup si-s curioasa cum o sa faci si cum vor iesi.

    RăspundețiȘtergere

shuter

My latest images for sale at Shutterstock:

My most popular images for sale at Shutterstock:

Followers

 
  • PAPA BUN © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes