Ingrediente
- blat:
- 200gr unt sau margarina
- 4oua
- o cana lapte
- doua cani si 1/2 faina cernuta
- 2cani zahar
- o lingurita bicarbonat
- jumatate lingurita sare
- o ciocolata(eu am pus cu lapte)
- 1/2 cana apa
- esenta vanilie
- crema:
- 600gr frisca
- 300grame mure(sau alte fructe de padure)
- 50gr ciocolata amaruie
- doua plicuri gelatina
- 2linguri coniac
Mod de preparare
blat:
separam albusurile de galbenusuri
untul il frecam spuma cu zaharul
adaugam galbenusurile usor batute
ciocolata o topim in apa la microunde sau pe bain marin apoi o racim si o incorporam in amestecul cu unt
apoi in reprize adaugam lapte/faina cernuta impreuna cu bicarbonatul si sarea/iar lapte/iar faina,pana cand se termina ambele
albusurile se bat spuma si se incorporeaza usor
adaugam esenta
se coace intr-o forma cu diametrul de 25,aprox 40-50min.,la foc potrivit
crema:
mixam bine frisca
murele le facem piure
gelatina o punem in 2-3 linguri de apa .o lasam 3minute
adaugam apoi, peste, 30ml apa si diluam amestecul la bain marine
ciocolata o topim intr-o lingura de smantana,la foc mic
amestecam: frisca,murele,coniacul,gelatina racita,ciocolata
ansamblare:
taiem blatul in 3
intr-un inel de tort asezam primul blat,il insiropam-nu foarte tare ,(eu am facut un sirop din zeama de la mure-fusesera congelate),intindem uniform jumatate din cantitatea de crema,punem al doilea blat,insiropam si intindem restul de crema
asezam si ultimul blat si dam la rece pt 3ore
scoatem inelul si decoram dupa preferinta
separam albusurile de galbenusuri
untul il frecam spuma cu zaharul
adaugam galbenusurile usor batute
ciocolata o topim in apa la microunde sau pe bain marin apoi o racim si o incorporam in amestecul cu unt
apoi in reprize adaugam lapte/faina cernuta impreuna cu bicarbonatul si sarea/iar lapte/iar faina,pana cand se termina ambele
albusurile se bat spuma si se incorporeaza usor
adaugam esenta
se coace intr-o forma cu diametrul de 25,aprox 40-50min.,la foc potrivit
crema:
mixam bine frisca
murele le facem piure
gelatina o punem in 2-3 linguri de apa .o lasam 3minute
adaugam apoi, peste, 30ml apa si diluam amestecul la bain marine
ciocolata o topim intr-o lingura de smantana,la foc mic
amestecam: frisca,murele,coniacul,gelatina racita,ciocolata
ansamblare:
taiem blatul in 3
intr-un inel de tort asezam primul blat,il insiropam-nu foarte tare ,(eu am facut un sirop din zeama de la mure-fusesera congelate),intindem uniform jumatate din cantitatea de crema,punem al doilea blat,insiropam si intindem restul de crema
asezam si ultimul blat si dam la rece pt 3ore
scoatem inelul si decoram dupa preferinta
Ingenioasa idee............foarte reusit..........felicitari!
RăspundețiȘtergeremultumesc maria.ideea nu-mi apartine,m-am inspirat dar a picat la zanc modelul ca aveam nevoie de un tort maaare.
RăspundețiȘtergere*la tzanc
RăspundețiȘtergereArata super fain tortul...superb...felicitari.
RăspundețiȘtergereGaby as vrea sa te intreb daca as putea face crema fara sa pun coniac in ea?
Imi cer scuze daca apare mesajul meu de mai multe ori...am avut o mica problema cu netul si am crezut ca nu s-a inregistrat comentariul meu.
Buna , Adina.
RăspundețiȘtergereA aparut o singura data mesajul, e ok ;)
nu, nu e absolut nicio problema. Sunt doar doualinguri, nu au asa mare importanta:))
pupici. si spor.
Multumesc pentru 'rapiditatea"raspunsului.
RăspundețiȘtergereSunt in cautare de ideei de creme pentru tortul care il voi face pentru 13 martie cand fetita mea cea mare Gabriela va implinii 4 ani. Pana acum e crema perfecta pentru tortul meu.
Multumesc inca o data.
Gaby pot folosii si fructe de padure congelate???
RăspundețiȘtergereDa, Adina, tot congelate au fost si murele mele.
RăspundețiȘtergeremultumesc mult gaby...scuze cicaleala!
RăspundețiȘtergereNuuu, nu spune asa.
RăspundețiȘtergereintreaba-ma orice, iti raspund cu mare placere.
ps. pe fetita ta o cheama ca pe mine:D:)).
pupici de la nazdravana mea...abia astept sa fac torul sa vad cum imi iasa si ce efect va avea...luni iti voi povestii cum mi-a iesit...dumineca e ziua fetitei mele mai mari.
RăspundețiȘtergeresi eu pup si abia astept impresiile.
RăspundețiȘtergereLa multi ani!!!!
Gaby am facut torul...http://www.bucataras.ro/retete/tort-cu-fructe-de-padure-18825.html e tare faina crema...multumesc pentru reteta si sfaturi
RăspundețiȘtergereSalut Adina.
RăspundețiȘtergereNu-mi mai multumi, fata draga; am facut-o cu mare drag.
Ma bucur ca v-a placut.
Nu te intrista cu poza ca nu asta conteaza, tu nu ai fct sa vinzi ci sa papi.
La multi ani din suflet , fetitei!Sa fie sanatoasa si sa aiba parte de bine in viata.
Ma bucur mult ca v-a placut.