M-a incantat prajiturica asta inca de cand am vazut cat de bine arata in site-ul Mihai. Ingrediente accesibile, combinatie FIX pe gustul meu, mi-am zis c-o fac cu prima ocazie . Chef nu aveam :)), dar pofta fiind mare am executat-o si nu-mi pare rau. Am vazut ca e preluata de la Loredana, care pusese si esenta de rom in crema, dar am preferat varianta Mihaelei, fara rom.
Blat
6 oua
6 linguri zahar
6 linfuri cu varf faina alba
3 linguri cacao
3 linguri ulei
3 linguri apa
un plic zahar vanilat
un plic praf copt
un vf cutit sare
Crema
200 gr ciocolata cu lapte + 2 linguri cacao neagra - puteti pune ciocolata amaruie, noua nu ne place
300 gr frisca lichida indulcita
Sirop
150 gr zahar
200-250 ml apa
Fondant
300 gr zahar
200 gr apa
doua linguri miere
3-4 linguri cacao neagra
Frisca
200 gr frisca lichida
o lingura smantana pentru gatit
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile freaca-le cu uleiul si apa , iar albusurile mixeaza-le spuma cu praful de sare.
Adauga zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie lucioasa ce se tine de paletele mixerului.
Adauga galbenusurile, faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si zaharul vanilat.
Omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
Tapeteaza o tava (de 20/28 cm a fost a mea) cu hartie de copt , toarna compozitia, niveleaza si introdu tava in cuptorul preincalzit.
Coace blatul la foc mediu (165 grade) pana trece testul cu scobitoarea.
Scoate-l si lasa-l la racit.
Crema.
Pune frisca intr-un vas la foc mic si adu-o la punctul de fierbere. Opreste focul, adauga ciocolata rupta bucatele, cacaua, si omogenizeaza.
Lasa sa se raceasca si da vasul la frigider pentru cateva ore bune sau pentru o ora la congelator.
Sirop.
Caramelizeaza zaharul intr-un ibric pana capata culoarea chihlimbarului. Ia de pe foc si adauga apa. Pune inapoi la fiert si lasa pana se topeste zaharul caramelizat.
Fondant.
Pune apa intr-un vas cu fund dublu. Adauga usor zaharul.
Pune vasul la foc mediu. Lasa sa fiarba amestecand usor sa se topeasca zaharul.
Din momentul in care e complet topit lasa la fiert 10 minute ( curata peretii vasului cu o pensula umeda pentru a evita zaharisirea) Adauga apoi mierea si mai lasa 7 minute.
Vad ca fetele au fiert fondantul mult mai mult. Eu am verificat luand din compozitie cu lingura si lasand sa cada o picatura pe o suprafata plana. Cand biluta a ramas ca o perluta si nu s-a imprastiat am oprit focul.
Am adaugat caua, am omogenizat si am lasat 5 minute sa se racoreasca . Apoi am inceput sa amestec energic cu o lingura de lemn in sensul acelor de ceasornic. Cu cat se racea compozitia incepea sa se ingroase. La consistenta la care ajunge nu puteti lucra cu fondantul, se ingroasa prea tare.
Asamblare.
Blatul rece portioneaza-l in patratele.
Insiropeaza fiecare patratel.
Fondantul pune-l la foc si amesteca pana devine fluid apoi toarna cu lingura pe fiecare prajitura.Daca se intareste il puneti inapoi putin pe foc si glazurati in continuare.
Scoate crema de la rece si baga mixerul la viteza maxima. Mixeaza pana obtii o crema pufoasa, ferma.
Cu un posh spriteaza crema peste fiecare prajitura.
Mixeaza frisca lichida cu smantana pana capata consistenta dorita pentru ornare - sa fie intarita suficient.
Acopera prajiturelele cu frisca apoi da-le la rece.
Blat
6 oua
6 linguri zahar
6 linfuri cu varf faina alba
3 linguri cacao
3 linguri ulei
3 linguri apa
un plic zahar vanilat
un plic praf copt
un vf cutit sare
Crema
200 gr ciocolata cu lapte + 2 linguri cacao neagra - puteti pune ciocolata amaruie, noua nu ne place
300 gr frisca lichida indulcita
Sirop
150 gr zahar
200-250 ml apa
Fondant
300 gr zahar
200 gr apa
doua linguri miere
3-4 linguri cacao neagra
Frisca
200 gr frisca lichida
o lingura smantana pentru gatit
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile freaca-le cu uleiul si apa , iar albusurile mixeaza-le spuma cu praful de sare.
Adauga zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie lucioasa ce se tine de paletele mixerului.
Adauga galbenusurile, faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si zaharul vanilat.
Omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
Tapeteaza o tava (de 20/28 cm a fost a mea) cu hartie de copt , toarna compozitia, niveleaza si introdu tava in cuptorul preincalzit.
Coace blatul la foc mediu (165 grade) pana trece testul cu scobitoarea.
Scoate-l si lasa-l la racit.
Crema.
Pune frisca intr-un vas la foc mic si adu-o la punctul de fierbere. Opreste focul, adauga ciocolata rupta bucatele, cacaua, si omogenizeaza.
Lasa sa se raceasca si da vasul la frigider pentru cateva ore bune sau pentru o ora la congelator.
Sirop.
Caramelizeaza zaharul intr-un ibric pana capata culoarea chihlimbarului. Ia de pe foc si adauga apa. Pune inapoi la fiert si lasa pana se topeste zaharul caramelizat.
Fondant.
Pune apa intr-un vas cu fund dublu. Adauga usor zaharul.
Pune vasul la foc mediu. Lasa sa fiarba amestecand usor sa se topeasca zaharul.
Din momentul in care e complet topit lasa la fiert 10 minute ( curata peretii vasului cu o pensula umeda pentru a evita zaharisirea) Adauga apoi mierea si mai lasa 7 minute.
Vad ca fetele au fiert fondantul mult mai mult. Eu am verificat luand din compozitie cu lingura si lasand sa cada o picatura pe o suprafata plana. Cand biluta a ramas ca o perluta si nu s-a imprastiat am oprit focul.
Am adaugat caua, am omogenizat si am lasat 5 minute sa se racoreasca . Apoi am inceput sa amestec energic cu o lingura de lemn in sensul acelor de ceasornic. Cu cat se racea compozitia incepea sa se ingroase. La consistenta la care ajunge nu puteti lucra cu fondantul, se ingroasa prea tare.
Asamblare.
Blatul rece portioneaza-l in patratele.
Insiropeaza fiecare patratel.
Fondantul pune-l la foc si amesteca pana devine fluid apoi toarna cu lingura pe fiecare prajitura.Daca se intareste il puneti inapoi putin pe foc si glazurati in continuare.
Scoate crema de la rece si baga mixerul la viteza maxima. Mixeaza pana obtii o crema pufoasa, ferma.
Cu un posh spriteaza crema peste fiecare prajitura.
Mixeaza frisca lichida cu smantana pana capata consistenta dorita pentru ornare - sa fie intarita suficient.
Acopera prajiturelele cu frisca apoi da-le la rece.
Si eu am trecut-o pe lista!! Frumoasa tare ti-a iesit si tie!
RăspundețiȘtergereCe bine arata! Si eu am facut-o cu ceva timp in urma. Acum ca am vazut-o la voi, trebuie sa o repet.
RăspundețiȘtergereArat super, cum sa rezisti la asa ceva. Fur o bucata. Pup!
RăspundețiȘtergereFoarte fain arata! Eu nu-s fana ciocolata dar parca prajitura asta imi face cu ochiul :)
RăspundețiȘtergereTi-au iesit perfecte, felicitari!
RăspundețiȘtergereTrebuie sa incerc si eu aceasta prajitura minunata ;)
Pupici
E super gustoasa! Pozele sunt superbe! Bravo
RăspundețiȘtergereNu pot decat sa oftez...Arata superb! O fi buna?:)))
RăspundețiȘtergereMa innebunesti cu prajiturile astea minunate !! Eu sunt pe langa ele , de aceea mi-e si teama sa incerc sa fac ceva !!! :((
RăspundețiȘtergerePS.Imi plac randurile de pe magnet !! :)
Superba, aceasta prajitura! Iar pozele sunt de vis:)!
RăspundețiȘtergereDeci am facut-o azi,m-a obsedat de cand am vazut-o pe Bucataras.
RăspundețiȘtergereTotul mi-a iesit super bine pana la fondant,trebuie lucrat ft. repede cu el,se intareste repede.
Dar e o prajitura super,multumesc.Camy
Ce bine arata!!
RăspundețiȘtergereSuperba prezentarea !!!
Grozava,trebuie s-o fac si eu!Pupici
RăspundețiȘtergereTot vin si privesc la ea ca este grozava..Bravo...
RăspundețiȘtergereTot vin si privesc la ea pentru ca este grozava.Bravo...
RăspundețiȘtergereNa ca mi-ai adus aminte de adolescenta cu aceasta prajitura;ce bune mai erau si ieftine!!
RăspundețiȘtergereAcum doar le privesc la tine si salivez!!
Pup si felicitari!!
Frumos si gustos!
RăspundețiȘtergere