Un tort pe care nu l-am facut de ani de zile... In general faceam
separat, intai crema de zahar ars, o lasam in cratita, preparam un blat
si-l puneam deasupra apoi rasturnam totul cu o miscare ferma pe platou,
crema de zahar ars ramanand in partea superioara tortului. Acum le-am
preparat ambele in acelasi timp si in aceeasi cratita si parca as fi
vrut sa fi fost blatul mai mic , nu ma gandeam ca va creste asa mult. Am
vazut ca si la Miremirc proportia e aceeasi insa eu as fi preferat mai
multa crema. Copiii l-au devorat, au cerut cate doua felii, Danut zicand
sa-i pun si luni la scoala :))).
Ingrediente
Crema de zahar ars
Caramelizeaza intr-o craticioara cu fund dublu (cu diametrul de 20 cm) 8 linguri de zahar pana capata culoarea chihlimbarului.
Inclina cratita astfel incat sa tapetezi cu caramel peretii vasului.
Pune laptele la foc si lasa-l sa dea un clocot.
Cu un tel amesteca ouale cu cele 6 linguri zahar ramase, zaharul vanilat si amidonul. Turnam ouale in laptele fierbinte.
Toarna amestecul peste cratita cu caramel.
Da vasul la cuptor, pe treapta din mijloc, la foc mic spre mediu pentru 30 minute timp in care prepari compozitia pentru blat.
Separa albusurile de galbenusuri. Albusurile mixeaza-le spuma. Adauga zaharul in 3 etape, dar nu adauga pana ce precedentul nu e diluat.
Pune galbenusurile peste albusuri, faina, sarea, uleiul si omogenizeaza usor.
Cand au trecut cele 30 minute scoate vasul de la cuptor si pune lingura cu lingura compozitia de blat peste crema de zahar ars, niveleaza si da inapoi la cuptor.
Lasa pana ce blatul a prins o culoare rumena, frumoasa si trece testul cu scobitoarea.
Scoate vasul de la cuptor si lasa tortul sa se raceasca complet, cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Ai grija ca blatul sa nu fie lipit de peretii vasului, aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna-l pe platou.
Mixeaza frisca cu zaharul si smantana, pune si putin sofran (optional) .
Orneaza tortul..cum doresti, apoi da-l la rece.
- 6 oua mari
- 14 linguri zahar
- o lingura rasa amidon
- doua plicuri zahar vanilat
- 700 ml lapte
- 4 oua
- o ceasca de zahar
- o ceasca de faina (am masurat cu aceeasi ceasca, de capacitate 150 ml)
- o lingura ulei
- putina sare
- 200 ml frisca lichida
- 200 ml smantana pentru gatit
- 2 linguri zahar
- putin sofran pentru a da amestecului o nuanta usor galbuie
Caramelizeaza intr-o craticioara cu fund dublu (cu diametrul de 20 cm) 8 linguri de zahar pana capata culoarea chihlimbarului.
Inclina cratita astfel incat sa tapetezi cu caramel peretii vasului.
Pune laptele la foc si lasa-l sa dea un clocot.
Cu un tel amesteca ouale cu cele 6 linguri zahar ramase, zaharul vanilat si amidonul. Turnam ouale in laptele fierbinte.
Toarna amestecul peste cratita cu caramel.
Da vasul la cuptor, pe treapta din mijloc, la foc mic spre mediu pentru 30 minute timp in care prepari compozitia pentru blat.
Separa albusurile de galbenusuri. Albusurile mixeaza-le spuma. Adauga zaharul in 3 etape, dar nu adauga pana ce precedentul nu e diluat.
Pune galbenusurile peste albusuri, faina, sarea, uleiul si omogenizeaza usor.
Cand au trecut cele 30 minute scoate vasul de la cuptor si pune lingura cu lingura compozitia de blat peste crema de zahar ars, niveleaza si da inapoi la cuptor.
Lasa pana ce blatul a prins o culoare rumena, frumoasa si trece testul cu scobitoarea.
Scoate vasul de la cuptor si lasa tortul sa se raceasca complet, cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Ai grija ca blatul sa nu fie lipit de peretii vasului, aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna-l pe platou.
Mixeaza frisca cu zaharul si smantana, pune si putin sofran (optional) .
Orneaza tortul..cum doresti, apoi da-l la rece.
Arata perfect tortul tau, ca tot ce iasa din mainile tale >:D<. Bravo!
RăspundețiȘtergereSubscriu la ce a zis Timea ;;)
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos fetelor!
RăspundețiȘtergerefara intentia de a te supara, dar citeste cum ai postat inceputul prepararii cremei de zahar ars, ai scris ca laptele se da in clocot, dupa care se prepara amestecul de oua si zahar... si l dai la cuptor, insa unde precizezi despre laptele care a fost dat intr un clocot?... si mai apoi, amore mio, cum ai copt crema de zahar ars in cuptor, mai jos, mai sus? si dupa aceste intrebari incomode :) si un bravo pentru decorul cu frisca -
RăspundețiȘtergereaurelia
Buna dimineata, Aurelia.
RăspundețiȘtergereChiar ma bucur ca punctezi ca nu am explicat corect.
O luam cu inceputul :P.
Da, ieri am scris reteta si am sarit peste fraza "Turnam ouale in laptele fierbinte." care trebuia scrisa inainte de "Toarna amestecul peste cratita cu caramel".Sarumana pentru atentionare.
Am copt..la mijloc, cand pun pe prima treapta sau pe ultima, specific.
Ah, ce ma bucur c-ai lasat lauda la final :)).
Multzam fain! Rectific acum .
Ce-mi place cum l-ai decorat ! E o sursa buna de inspiratie :D
RăspundețiȘtergereMinunat tortuletul si foarte foarte bun..O duminica frumoasa la voi!
RăspundețiȘtergereDelicios si frumos decorat!
RăspundețiȘtergereDelicios tortul asta, si-mi place grozav de mult cum l-ai ornat ;)
RăspundețiȘtergereDelicios trebuie sa fie la felul cum arata!!!
RăspundețiȘtergere