O pasta care nu-mi lipseste niciodata din camara, pe timp de iarna.
Preparata mereu din aceeasi cantitate de ingrediente, imi ajunge perfect pentru toata iarna.
O folosesc la ciorbe,sosuri cu carne,sosuri pentru paste,tocanite, pilaf..etc.
5 kg de ardei capia+gogosar (parti aproximativ egale, cate 2,5 kg)
5 linguri sare mare
300 ml ulei
2 linguri zahar
o lingurita conservant (optional)
Gogosarii si ardeii se spala.
Se scot cotoarele si se curata bine, apoi ii tocam fie prin robot, fie prin masina de carne.
Intr-o oala cu fund dublu punem uleiul la incalzit.Adaugam ardeii si gogosarii tocati, sarea si zaharul.
Fierbem cel putin 30 min (eu am lasat uneori si 45-50), amestecand sa nu se prinda (daca e cazul)
Pentru siguranta pastrarii adaugam conservant (eu nu pun, cred ca am pus doar o data).
Spalam borcanele cu apa fierbinte si le lasam la scurs(eu le pun in sticlute de 330ml , de la prigat)
Punem sticlutele intr-o patura groasa, le acoperim bine,bine, si le lasam 24-48 ore.
Le depozitam in loc uscat si racoros.
ps.mi-au iesit 13 sticlute.
Preparata mereu din aceeasi cantitate de ingrediente, imi ajunge perfect pentru toata iarna.
O folosesc la ciorbe,sosuri cu carne,sosuri pentru paste,tocanite, pilaf..etc.
5 kg de ardei capia+gogosar (parti aproximativ egale, cate 2,5 kg)
5 linguri sare mare
300 ml ulei
2 linguri zahar
o lingurita conservant (optional)
Gogosarii si ardeii se spala.
Se scot cotoarele si se curata bine, apoi ii tocam fie prin robot, fie prin masina de carne.
Intr-o oala cu fund dublu punem uleiul la incalzit.Adaugam ardeii si gogosarii tocati, sarea si zaharul.
Fierbem cel putin 30 min (eu am lasat uneori si 45-50), amestecand sa nu se prinda (daca e cazul)
Pentru siguranta pastrarii adaugam conservant (eu nu pun, cred ca am pus doar o data).
Spalam borcanele cu apa fierbinte si le lasam la scurs(eu le pun in sticlute de 330ml , de la prigat)
Punem sticlutele intr-o patura groasa, le acoperim bine,bine, si le lasam 24-48 ore.
Le depozitam in loc uscat si racoros.
ps.mi-au iesit 13 sticlute.
Buna ziua,am facut si eu aceasta pasta ieri inca mai e sub paturi,dar mie mi-a iesit mai lichida decat pare in poza la dvs.Precizez ca am fiert-o 45 min si am adaugat si 1 pliculet conservant.Credeti ca va tine pentru iarna ca m-a cam pus pe ganduri consistenta ei.Multumesc si astept raspuns.
RăspundețiȘtergereBuna, NICOLETA.
RăspundețiȘtergereNu cred ca n-o sa tina, mai ales ca ai pus si conservant.Niciodata nu mi s-a stricat, desi o tin si la loc cald.
45 min mi se pare ok. Nici a mea nu e "pastoasa" , are si o zeama mai subtirica in care sta amestecul asta mai gros.
Sa-mi scrii cum a iesit si dupa ce o scoti de la cald.
Buna Gaby,abia acum am pus borcanele la locul lor si am desfacut unul sa vedem rezultatul final.Sa stii ca s-a mai schimbat putin consistenta,parca nu mai e zeama aceea subtire s-a mai legat pasta,chiar sunt multumita cum s-a asezat.Data viitoare nu o sa mai pun deloc conservant,are un gust placut si sunt sigura ca fara conservant e si mai placut.
RăspundețiȘtergereIntre timp am rasfoit putin blogul tau si iti fac complimentele mele,ai niste retete frumos prezentate si interesante.
Deja cateva mi-am propus sa le incerc,imi place sa bucataresc si saptamanal fac cate un dulcic,deci ne mai 'intalnim' aici cu siguranta.
Multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ai raspuns,o seara buna.
Ce frumos ai scris, Nicoleta :-).
ȘtergereIti multumesc mult, mi-ai facut seara frumoasa.
Somnic bun si sunt aici oricand ai o nelamurire.
Eu coc ardeii, ii curat, ii dau prin masina de tocat si ii fierb cu putin ulei. Pasta calda o pun in borcane. Se pot pune si cativa gogosari impreuna cu ardeii kapia. Este mai buna, nu se simte coaja ardeiului.
RăspundețiȘtergereeu fac o astfel de reteta ,dar mai adaug morcov si rosii si la fel o folosesc pentru orice mancare in loc de suc de rosii sau bulion,are un gust magnific.Dar sterilizez si stilcutele sau borcanele pentru 30 de minute ori in cuptor ori in baie de apa si nu mai pun conservant.Te pup si este excelent blogul tau.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
Ștergerecred ca fac si eu...zilele astea....dar sa ii coc sau nu?????ca nu stiu cum o fi mai bine.....
RăspundețiȘtergereBuna ziua!
ȘtergereEu sunt pentru reteta d-nei Gaby!Si eu am cumparat ieri kapia si gogosari iar astazi vreau sa-i pregatesc dupa aceasta reteta,pe care o stiu si eu si am mai pregatit-o si in alti ani.Este f.f. gustoasa,o poti folosi iarna si la orez sarbesc,la prepararea de zacusca ,daca aveti vinete la congelator,sau cu ciupercute,cu fasole uscata etc...
Si celelalte retete de mai sus cred ca sunt excelente,dar cea cu ardei copti se preteaza mai mult la zacusca ci nu la gatit,iar varianta cu morcovi,tinand cont ca iarna se gasesc radacinoase,la un pret acceptabil, este mai bine sa-i folosesti atunci proaspeti.
Si ar mai fi ceva,reteta cu morcovi,poate fi folosita la ciorba doar,insa la sosuri si tocanite nu merge.
Buna dimineata, fetelor.
ȘtergereDoina, multumesc de sustinere :))).
An de an o fac dupa acceasi reteta si niciodata nu mi s-a stricat nici macar o sticluta.
Cred ca saptamana viitoare o prepar si eu, ca abia m-am apucat de conservaraie.
O zi frumoasa si week-end linistit!
Buna Gaby , o intrebare as avea pot pune si 2 ardei iuti ??? multumesc , si nu as vrea sa pun conservant crezi ca tine pt iarna chiar daca nu am o camara la loc racoros ?
RăspundețiȘtergereBuna seara Gaby , abia acum am terminat reteta ta , cred ca a iesit minunat , abia astept sa o scot de sub paturica :):P...multumesc esti o draguta si retetele tale minunate ...pupici
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, Elena. Bunatatea o sa i-o vezi in ciorbite, tocanite si sosuri.
ȘtergereMultumesc.
Pupici si saptamana buna!
Multumesc Gaby la fel si tie ...o sa incerc foarte multe retete sunt tare interesante .pup..
ȘtergereAm terminat si eu o serie...sper sa tine deliciul asta pana la primavara....
RăspundețiȘtergereLaLa
Eu nu am mai facut anul asta. Am de anul trecut. Deci..tine ;).
Ștergere