Blat
3 oua
un pahar de zahar
un pahar faina
putina sare
3 linguri cacao
3 inguri ulei
Crema
doua galbenusuri
200 ml frisca lichida
200 ml smantana+3 linguri zahar pudra
putina zeama de lamaie
10 linguri zahar pt. caramelizat
doua linguri zahar pudra
200 ml lapte
2 linguri amidon
Sirop
200 ml apa
2 linguri cafea
o lingura zahar
Glazura
200 gr ciocolata menaj
100 gr unt
2 linguri ulei
2 linguri apa
o lingura zahar pudra
Blat
Separam albusurile de galbenusuri.Mixam albusurile, adaugam zaharul in ploaie si mixam in continuare pana obtinem o compozitie "tepoasa" :)))
Adaugam usor faina, sarea si cacaua. Ultimul il incorporam uleiul.
Turnam in tava tapetata cu ulei si presarata pe fund cu faina.
Eu am pus intr-o tava inimioara, cantitatea asta ajunge doar pt un blat cu diametrul 22-24.
Coacem la foc mic, 25 min.(probam cu scobitoarea)
Crema.
Mixam frisca impreuna cu zaharul pudra si zeama de lamaie, timp de 5 min, la viteza maxima.(trebuie sa fie tare)
Dam la frigider.
Caramelizam cele 10 linguri de zahar (nu exagerat de tare, sa nu facem o crema amara.
Stingem cu laptele fierbinte (luati de pe foc ca eu nu am luat si a facut reactii chimice:))) si s-a inmultit:))) )
Amestecam mereu si adaugam galbenusurile amestecate cu amidonul, diluate cu putin lapte rece.
Amestecam mereu pana se ingroasa bine si dam apoi la racit.
Albusurile le mixam spuma cu doua linguri zahar pudra.
Intr-un castron mare, amestecam cu un tel para , crema caramel, frisca si albusurile.
Usor..usor...
ps. am vazut aceasta varianta de crema si cu gelatina.Gelatina era pusa in crema caramel caldutza, eu ocolesc pt o vreme gelatina ca am gustat-o odata si..brrrrrr:)))
dar ..imi va trece:))
Voi faceti cum vreti.
Sirop: faceti o cafea din apa, cafea si zahar .PS. N-o beti :)))
Asamblare:
Taiem blatul in trei.
Asezam prima foaie, insiropam cu jumatate din sirop, punem o treime din crema, a doua foaie, sirop, alta treime crema si ultima foaie.
Topim ingredientele pentru glazura la foc mic si calduta o turnam peste ultimul blat.
Decoram cu restul de crema si dam la frigider (peste ultimul pas...eu am trecut:))).
Baiii...ieri parca erai rosie. :)))
RăspundețiȘtergereFain tort, frumoase poze. ;)
Super tortul! Am venit si aici pentru ca azi ai fost darnica :))
RăspundețiȘtergereAi un premiu la mine pe blog. Pup!
wow...che torta fantastica!!!!
RăspundețiȘtergeredavvero splendida e sicuramente squisita, brava brava!!!!
a presto,
ciaooooooooooooo
Arată delicios. Felicitări!
RăspundețiȘtergereArata extraordinar si cred ca merita incercat tortul tau. Felictari!
RăspundețiȘtergereSgt.pepper, grazie!
RăspundețiȘtergereMiha,Anca,pupici si multumesc.
Nana,multumesc mult.
Oana, ne-a placut foarte mult. Pup.
Arată super bine! Vreau şi eu măcar o feliuţă.
RăspundețiȘtergereSi eu tot o feliuta vreau.
RăspundețiȘtergereCe bine arata!!!
RăspundețiȘtergeresuperb tort,superbe poze:)
RăspundețiȘtergereCraita, multumesc tare mult.pup.
RăspundețiȘtergereSpunemi te rog, ce smantana trebuie, de aceea pentru frisca sau smantana obisnuita?
RăspundețiȘtergereMai am o intrebare, cate galbenusuri pun la crema ca nu vad sa scrie niciunde. Ms.
RăspundețiȘtergereBuna, Cristina.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru atentionare.
Am scris acum de galbenusuri.
Frisca, daca tie-ti place cea vegetala, poti pune direct 400 ml, sau daca gasesti frisca lichida buna pe care-o mixezi si iese bine.
Eu pun jumatate de aia lichida si jumatate smantana de care pui la ciorbe, tocanite, etc..care , mixate impreuna ies perfect, pentru ca
eu nu gasesc aici decat Hulala lichida, a carei gust nu-l mai suport:(, dar tu..poate gasesti ceva bun sa nu mai fie necesar sa amesteci.
Astept impresiile. Pupici.
uh, scz de greseala de exprimare, nu mai sterg mesajul cu totul, sper ca ai inteles. pupici.
RăspundețiȘtergereTare apetisant mai arata!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Daniela!
RăspundețiȘtergereThis dessert looks extremely delicious. Thank you so much for sharing!!
RăspundețiȘtergereMINUNAT!!FELICITARI!!O SA INCERC SI EU SA-L FAC,CACI PANA ACUM,RETETELE PE CARE LE-AM LUAT DE AICI ,MI-AU IESIT PERFECTE TOATE...VEDEM...
RăspundețiȘtergereMultumesc mult.
ȘtergereDaca ai vreo nelamurire la orice reteta, intreaba-ma, sunt pe aici ;). Spor.