Ingrediente
- doua foi de foietaj din comert (eu am cumparat necoapte, voi le puteti lua gata facute sau..le preparati dupa reteta preferata de foietaj:) )
- 1 l lapte
- 4 oua
- 7 linguri zahar+ 3 linguri
- 3 linguri cu varf faina
- 3 linguri cu varf amidon
- unt cat o nuca
- 250 ml smantana
- zahar pudra amestecat cu zahar vanilat
Mod de preparare
Intai si-ntai am copt foile. La foc mare (200-220 grade) aprox 30 min. Fiecare insa isi "cunoaste" cuptorul...nu pot garanta ca asta e timpul pentru toate tipurile de cuptor.
Apoi am mixat smantana cu 3 linguri zahar aproximativ 10 minute pana s-a legat bine si-am obtinut o frisca delicioasa.
Am separat albusurile de galbenusuri.
Albusurile le-am mixat spuma adaugand apoi doua linguri zahar iar galbenusurile le-am pus intr-un vas impreuna cu restul de zahar, amidonul si faina.
Am amestecat, dupa care am adaugat, putin cate putin, laptele.
Am pus pe foc si am amestecat mereu cu o lingura de lemn pana ce toata compozitia s-a ingrosat bine si a inceput a se dezlipi de peretii vasului.
Am luat de pe foc si am incorporat usor in crema fierbinte, albusurile mixate si untul.
Crema calduta am turnat-o peste una dintre foi si am intins-o uniform.
Cand s-a racit bine am intins deasupra ei frisca batuta.
Cealalta foaie am faramitat-o bine cu mana si am pus-o intr-un sat uniform pe toata prajitura.
Am pudrat totul cu zahar si am bagat la frigider pentru 2 ore.
Apoi am mixat smantana cu 3 linguri zahar aproximativ 10 minute pana s-a legat bine si-am obtinut o frisca delicioasa.
Am separat albusurile de galbenusuri.
Albusurile le-am mixat spuma adaugand apoi doua linguri zahar iar galbenusurile le-am pus intr-un vas impreuna cu restul de zahar, amidonul si faina.
Am amestecat, dupa care am adaugat, putin cate putin, laptele.
Am pus pe foc si am amestecat mereu cu o lingura de lemn pana ce toata compozitia s-a ingrosat bine si a inceput a se dezlipi de peretii vasului.
Am luat de pe foc si am incorporat usor in crema fierbinte, albusurile mixate si untul.
Crema calduta am turnat-o peste una dintre foi si am intins-o uniform.
Cand s-a racit bine am intins deasupra ei frisca batuta.
Cealalta foaie am faramitat-o bine cu mana si am pus-o intr-un sat uniform pe toata prajitura.
Am pudrat totul cu zahar si am bagat la frigider pentru 2 ore.
Mai gaby, de cand caut eu o reteta buna de cremsnit.... Ia zi tu, cum tai cremsnitul in bucati ca sa nu se rupa foile? Ca la mine se sfarma nasol de tot.
RăspundețiȘtergerePup si pacat ca esti cam departe, ca acum saream la o portie.
Mai Brandusa:)):
RăspundețiȘtergere1- crema e pusa calda(aproape fierbinte) pe prima foaie si asta o face moale si numa' buna de taiat. Fasptul ca foaia de deasupra e faramata , face ca taierea sa fie floare la ureche:)).
2-Sa stii ca, conteaza foarte mult si stratul de frisca(am avut noroc de smantana buna ca de cea vegetala m-am..bleah:D. ) e o combinatie care se duce usor pe gat:))
Te-as fi servit cu mare drag dar stai sa termin de dat cu aspiratorul ca mi-e rusine sa vii si sa fie dezordine. Sau stai cu ochii in farfurie:))).
pupici mari!
Mersic. Si eu am mari probleme cu smantana . Greu gasesc una buna.
RăspundețiȘtergereEu am noroc ca stau la tzara:))).
RăspundețiȘtergereTare am vrut sa evit gelatina, c-am tot vazut-o prin retete si e grozava prajitura asa, cremoasa, nu ca o racitura:)))
Eu nu caut reteta eu mai bine vin la tine sa ma servesti cu o portie......hihihi.
RăspundețiȘtergereSuperb arata, tare imi place reteta ta. Si eu pun foaia de deasupra sfaramata ca e mai aspectuoasa si se taie usor.
RăspundețiȘtergeremedi, cu mare drag!
RăspundețiȘtergeresilvia, multumesc.