Ingrediente
varianta 1:
un ou
200 ml lapte
250 gr faina
15 gr drojdie
2 linguri zahar
putina sare
3 linguri ulei
varianta 2
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri pesmet
2 linguri faina
1 lingura gris
putina sare
coaja rasa de lamaie
o lingura apa
jumatate lingurita praf de copt
sirop:
400 ml apa
100 gr zahar
o esenta rom
pentru umplut
200 ml frisca lichida
200 ml smantana
3 linguri zahar
zahar vanilat
in plus: gem de capsuni, zahar vanilat
varianta 1:
un ou
200 ml lapte
250 gr faina
15 gr drojdie
2 linguri zahar
putina sare
3 linguri ulei
varianta 2
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri pesmet
2 linguri faina
1 lingura gris
putina sare
coaja rasa de lamaie
o lingura apa
jumatate lingurita praf de copt
sirop:
400 ml apa
100 gr zahar
o esenta rom
pentru umplut
200 ml frisca lichida
200 ml smantana
3 linguri zahar
zahar vanilat
in plus: gem de capsuni, zahar vanilat
Mod de preparare
varianta 1.
Drojdia se dilueaza cu putin lapte caldut.
Se adauga apoi faina, oul, restul de lapte, sarea si uleiul. Se amesteca bine pana ce se obtine un aluat omogen de consistenta unei smantani .
Se acopera cu un servet si se lasa la dospit pana-si dubleaza volumul.
Formele se ung cu unt. Se ia din compozitie cate o lingura, o lingura jumatate de compozitie si se umplu formele.
Se mai lasa 10 minute la crescut apoi se introduc in cuptorul preincalzit pana ce se rumenesc usor.
Se scot, se lasa sa se raceasca si se scot din forme.
varianta 2
Galbenusurile se mixeaza bine bine cu zaharul si apa pana ce se deschid bine la culoare si zaharul este topit.
Se adauga faina, grisul, pesmetul si praful de copt. Se incorporeaza usor albusurile care in prealabil au fost batute spuma cu sarea.
Se repartizeaza compozitia in forme si se introduc in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 15min (se fac foarte repede, verificati-le cu o scobitoare)
Cand sunt reci se scot din forme.
Siropul
Se fierbe apa cu zaharul timp de 4-5 miute iar cand s-a racit se adauga esenta.
Se mixeaza bine frisca cu smantana, zaharul si zaharul vanilat.
Se invart "pe dos" :))) savarinele, li se taie capacelul(nu complet) , se insiropeaza bine, bine , se umplu cu frisca.
Deasupra se ung cu putin gem si se orneaza cu frisca.
Drojdia se dilueaza cu putin lapte caldut.
Se adauga apoi faina, oul, restul de lapte, sarea si uleiul. Se amesteca bine pana ce se obtine un aluat omogen de consistenta unei smantani .
Se acopera cu un servet si se lasa la dospit pana-si dubleaza volumul.
Formele se ung cu unt. Se ia din compozitie cate o lingura, o lingura jumatate de compozitie si se umplu formele.
Se mai lasa 10 minute la crescut apoi se introduc in cuptorul preincalzit pana ce se rumenesc usor.
Se scot, se lasa sa se raceasca si se scot din forme.
varianta 2
Galbenusurile se mixeaza bine bine cu zaharul si apa pana ce se deschid bine la culoare si zaharul este topit.
Se adauga faina, grisul, pesmetul si praful de copt. Se incorporeaza usor albusurile care in prealabil au fost batute spuma cu sarea.
Se repartizeaza compozitia in forme si se introduc in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 15min (se fac foarte repede, verificati-le cu o scobitoare)
Cand sunt reci se scot din forme.
Siropul
Se fierbe apa cu zaharul timp de 4-5 miute iar cand s-a racit se adauga esenta.
Se mixeaza bine frisca cu smantana, zaharul si zaharul vanilat.
Se invart "pe dos" :))) savarinele, li se taie capacelul(nu complet) , se insiropeaza bine, bine , se umplu cu frisca.
Deasupra se ung cu putin gem si se orneaza cu frisca.
Tipsuri
- 1Testand ambele variante am tras niste concluzii:))
- 2- varianta originala a savarinelor este CEA CU DROJDIE.
- 3-sunt bune ambele dar e incomparabila consistenta blatului. cea cu drojdie imi aminteste perfect de savarina de cofetarie.
- 4-eu am facut ambele variante pentru ca cele cu drojdie nu crescusera asa inalte si am crezut ca nu e bine:d:)) (se vede si in foto, primele doua randuri sunt mai micute), dar am vazut ca nici ale Nadinei nu erau inalte
- 5- din cantitatile prezentate vor iesi 12 buc. in forme cu diametru de baza de 4, 5 cm si cel superior de 7 cm
Reteta in imagini 19.10.2010
- .
arata oricum super...si eu vreau ;)
RăspundețiȘtergereDelicioase si frumoase.
RăspundețiȘtergereSi cind primesc si eu un Pachetel ?
RăspundețiȘtergereCu UPS merge repede de tot:-)))))
Astfel de savarine ar fi savuroase si la mine în cafenea. :)
RăspundețiȘtergereBuna dimineata!
RăspundețiȘtergerePrietene, de ce UPS, RDS e mai greoi ?:))))
>:D<
Claudiu 4 mai am, ca le-am impartit prin sat :)))
Ajung?
Hai ca le aduc :d :)))
Duminica frumoasa!
Nu ajungeau nici dacă erau cu zecile, la cât par de delicioase, mai ales că au si răvase cu versuri. :) 4 să fie! :)
RăspundețiȘtergereAle mele-s mai frumoase:P :))
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=jRY6RdmMIU4
:* >:D< >:D<
baaaai, cand am vazut un comment in plus aici, eram SIGURA ca esti tu!!!
RăspundețiȘtergeresi voiam sa-ti scriu ca la mine doar poza e mai frumoasa=))dar ale tale-s mai frumoase=)))))))))
Mi-ai luat-o inainte:)))))))
ce melodie:))))))))))loool:))))
RăspundețiȘtergeresuper.
tzuc io fata draga!
De cînd nu am mai mîncat savarine!De cînd eram în clasa 8-a :D
RăspundețiȘtergereSerios?
Faci pachet? :D
Faine tare savarinele !!!!!!!
RăspundețiȘtergereSavarina aia cu lingurita langa ea , e a mea, nu? :huh: :)))
RăspundețiȘtergereMultumesc tare mult pentru reteta, le-am facut in weekend si au iesit tare bune, toti cei care le-au gustat au fost super incantati si cel mai placut a fost ca aceste savarine le-au trezit multe amintiri, frumoase evident. :-)
RăspundețiȘtergereSimona, multumesc frumos!
RăspundețiȘtergereOana,..care?
RăspundețiȘtergereZau n-o vad! :)))
Pupici si zi frumoasa!
Larisa,cu placer!:)
RăspundețiȘtergereedit:placere*
RăspundețiȘtergereArata fenomeeenal!
RăspundețiȘtergereThese look so pretty! I must try them!
RăspundețiȘtergereSunt minunate si relativ usor de facut:) As vrea sa incerc a doua varianta. Te rog spune mi la umplutura, am niste frisca Hulala, adaug smantana obisnuita? din cea varsata? Mai spune mi te rog cum procedez. Merci mult de reteta si astept cu nerabdare raspunsul:) Te pup:)
RăspundețiȘtergereDiana
Uf, ce rau imi pare ca vad asa tarziu comentariul :(.
ȘtergereDiana, da , obisnuita pun eu, dar cu cat mai mare procent de grasime. In general pun jumi/juma, zahar si o aroma, le mixez impreuna si iese grozav de buna.
Merci mult pentru raspuns Gabi:) Mult succes in continuare:)
RăspundețiȘtergereDiana
Multumesc din suflet, Diana.
ȘtergereNu stiu in ce masura a mai apucat sa te ajute raspunsul meu...
Zi frumoasa!