Avem nevoie de
- 10 oua
- 20 linguri zahar
- 1 l de lapte
- 3 plicuri zahar vanilat.
- o lingura amidon
Puneti laptele la fiert la foc mic.
Intr-o cratita destul de marisoara caramelizati 10 linguri de zahar pana ce devine maroniu-auriu (nu-l ardeti prea tare pt ca riscati sa devina crema amaruie).
Il luati de pe foc si tapetati peretii vasului miscand usor cratita (nu bagati degetelul,ca arde) sau puneti cate putin in vase mici si tapetati usor peretii lor(repede, ca se intareste )
Ouale le mixati impreuna cu celelalte 10 linguri de zahar , amidonul si zaharul vanilat.
Amestecati apoi cu laptele fiert, dupa ce acesta a fost lasat sa se racoreasca 5 minute.
Turnati amestecul peste zaharul ars din cratita sau in forme si bagati la cuptor, la foc mediu spre mic.
Lasati pentru o ora,(pana ce capata o consistenta legata si incepe sa se zareasca sucul caramel).
Bagati la frigider si rasturnati cand e rece.
Pofta buna!
N-ar strica un mot de frisca :)
daca ar vedea barbata-miu crema... ma bate la cap sa-i fac, sa-i fac! mm, cred ca e delicioasa!:D
RăspundețiȘtergereneata bidineata, DIAMOND!!!
RăspundețiȘtergereDaaa,e super,se papa dintr-un foc:))
la toti ne place!
Vaaai! e dietetica,nu???:))))
RăspundețiȘtergereFifi,da,e dietetica pe riscul tau:))))
RăspundețiȘtergereSA NU DAI VINA PE MINE:p
ce frumos scrii retele. esti haioasa. n-am mai mancat o crema de zahar ars de nu stiu cand, dar uite, am sa fac dupa reteta ta. si asa pana acum am mancat de la altii, eu n-am incercat niciodata. oare-mi iese? :)))
RăspundețiȘtergeremultumesc Shanti>:d<
RăspundețiȘtergerenu prea are ce sa nu iese...e simplu si bun..
imi amintesc ca a facut odata o verisoara de-a mea si a uitat sa caramelizeze zaharul:))))))
vedea ca lipseste ceva:))))si am intrebat-o de ce e asa palida crema ei?:)))
atunci si-a dat seama:d
gabita draga, azi am facut crema dupa reteta ta. deocamdata e la "racorit" dupa care o voi pune-o in frigider. am sa-ti spun daca a iesit buna. ca aspect pare super, dar nu stiu la gust. am facut totusi 1/2 din portia ta ca noi suntem doar 2 persoane! :))) pup fata dulce
RăspundețiȘtergeresi eu pup cu drag
RăspundețiȘtergereastept impresii sincere.
nu ma supar daca nu place,o sa incerc sa facem cumva sa-ti placa:))))
gabito, mi-a iesit excelenta! trebuia sa fac portia intreaga! :((( am mancat-o pe nerasuflate! mersi mult, iubita. esti o dulce la fel ca si crema asta.
RăspundețiȘtergereWow ce bine arata si ce frumos ai prezentat-o !!!!!!!!!!Ai facut-o in stil frantuzesc, in vase mici.
RăspundețiȘtergereFrumos, tare frumos.
RăspundețiȘtergereUn "secret": dacă în zahărul pus pe foc să se caramelizeze adăugăm cam o liguriţă de zeamă de lămâie, acesta se topeşte mai lent, păstrând o culoare mai aurie (nu se mai arde atât de repede), şi mai apoi se întăreşte ceva mai lent, dându-ne voie să-l întindem mai uniform pe pereţii vasului / vaselor în care vom coace crema.
RăspundețiȘtergereExistă şi o variantă de cremă de zahăr ars pe care am încercat-o şi este excelentă: cea la care, după răcirea "tapetului" de zahăr ars, se adaugă pe fundul vasului şi pe pereţii acestuia...felii (grosuţe) de banane. E bună mai ales iarna, când simţim nevoia de o prăjitură deosebită cu fructe. :)
Eu coc această cremă pur şi simplu, adică fără a adauga baia de apă sau aburi, şi iese la fel de bună!
Iar în loc de amidon folosesc o lingură de făină. Tot fără a constata vreo diferenţă semnificativă. :)
Şi, desigur, folosesc muuult mai puţin zahăr :))
(la jumătate din cantităţile de aici!)
N-am facut aceasta reteta de pe timpul cand puteam folosi zahar , da' tre' sa incerc si fructoza la caramelizare (oare se ?) , oricum mi-ai facut o pofta nebuna si nici nu prea am aplecare azi ptr altceva dulce ... nu-s prea multe oua ? zic si io ...
RăspundețiȘtergereDia, salut.
RăspundețiȘtergereHabar n-am de faza cu fructoza, nu te pot ajuta:(
Nu, nu-s multe oua.
1)oricum e putina :))))
2)daca ai pune mai putine la cantitatea data de lapte nu s-ar lega.
Te pupic. spor si pofta!